Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nyolc százalék maradt a kamat

2007.02.26. 13:36
Nem emelte a kamatot a Magyar Nemzeti Bank, az elemzői várakozásoknak megfelelően továbbra is nyolc százalék az irányadó kamat. A jegybank kilenc százalékot elérő inflációs tetőzést, de gyors lefutást és ezzel 2008 végére már csak 3,4 százalékos inflációt vár.

Továbbra is nyolc százalék az irányadó kamat Magyarországon, a jegybank nem emelt az október 25-e óta érvényes szinten. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak, és egyben azt is jelenti, a héjaként, azaz emeléspártiként elkönyvelt Járai Zsigmond - aki már az egy hónappal ezelőtti ülésen is negyedszázalékos szigorítást sürgetett - emelés nélkül búcsúzik a monetáris tanácstól.

A forint reggel óta kisebb gyengüléssel várta a döntést, az euró ára a 253 forint alatti szintről valamivel 253 fölé került, ugyanakkor a piacon a kamatdöntéshez hasonló érdeklődéssel várták Simor András, leendő jegybankelnök első hivatalos megnyilvánulását is. Simor reggel az Országgyűlés összevont, költségvetési és gazdasági bizottság előtti meghallgatásán az elvártnak megfelelelő üzenetet küldött a pénzpiacnak: kiállt az inflációs célkövetés mellett, az árstabilitás elsődlegességét hangsúlyozva azt mondta, az MNB-nek nincs árfolyamcélja, ugyanakkor szavaiból következett, nincs ellenére az erős forint.

Gyorsabb lesz az infláció lefutása

A kamatdöntést erősíthette, hogy a tanács már megismerhette az MNB legfrissebb, ma közzétett inflációs jelentését, mely szerint az infláció a korábban vártnál alacsonyabb lehet. A következő hónapokban a novemberben jelzettnél magasabb - 9 százalék körüli - infláció várható, majd az év végétől a korábbi előrejelzésünknél is gyorsabb inflációcsökkenést várunk, így a 2008-as éves átlagos infláció a középtávú cél közelébe kerülhet – áll a dokumentumban. Miközben a Reuters legutóbbi felmérése szerint a piacon is arra számítottak, hogy a novemberi inflációs jelentésben jelzett 4,1 százalékosnál több tizedszázalékponttal is alacsonyabb lehet 2008 végére az infláció, és ezzel a pénzromlás üteme a jegybank által célként tűzött 3 százalék +/-1 százalékos sávba kerülhet, az MNB szakértői ennél is optimistább forgatókönyv megvalósulására számítanak: eszerint 2008 végére 3,4 százalékra csökkenhet az infláció.

Magasabbról esünk

Az inflációs kilátások tekintetében rövidtávon meghatározó a szabályozott árak alakulása. 2007 első félévére a korábbiaknál magasabb inflációt prognosztizálunk, a szabályozott árak emeléséről és a támogatási rendszerek átalakításáról meghozott kormányzati, önkormányzati döntések miatt.

2007 végétől korábbi előrejelzésünknél meredekebb inflációcsökkenés indulhat meg, jelentős részben az alapfeltevéseink kedvező elmozdulásának - az erősebb euro-forint árfolyamnak, illetve a világpiaci olajárak szignifikáns csökkenésének - köszönhetően. A távolabbi horizonton e kedvező hatást kiegészíti a 2008-ra feltételezett alacsonyabb szabályozottár-emelkedés. Számításaink szerint a nyári hónapoktól 2008 végéig az infláció negyedévről negyedévre csökkenhet, és ezzel párhuzamosan fokozatosan bezárul a maginfláció és a teljes fogyasztóiár-index között hosszabb ideig meglévő jelentős rés. Így összességében mind a maginfláció, mind a teljes fogyasztóiár-index a középtávú inflációs célnak megfelelő szintre csökkenhet 2008 második félévében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?