Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Simor: Euró és árstabilitás kell

2007.02.26. 11:34
Ellenszavazat nélkül, az ellenzéki képviselők egy részének tartózkodása mellett támogatta az Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága a két testület összevont ülésén Simor András jegybankelnökké való kinevezését. A jelölt többször is leszögezte, kitart a Magyar Nemzeti Bankban az elmúlt években folytatott inflációs célkövető politika mellett, árfolyamcélja pedig nincs. A kormánnyal együttműködésre törekszik, de ez sem a függetlenség megkérdőjelezhetőségét, sem pedig azt nem jelenti, hogy ne emelnék fel szavukat, ha a fiskális politika az árstabilitást veszélyezteti.

"Még a konvergenciatanácsban az ősszel olyan véleményt fogalmaztunk meg, mely szerint a Magyarországon 2001 óta folytatott gazdaságpolitika felelőtlen és nem megfelelő irányú volt, amiben a mindenkori kormányok mellett a parlamenti pártoknak is van felelőssége az általuk gerjesztett ígéretverseny miatt" - mondta Simor András a parlament költségvetési és gazdasági bizottságának összevont ülésén azon kérdésre, jelzi-e a jegybank, ha a kormány újra trükkök százaival él majd. A jelölt hangsúlyozta: őszi véleményét ma is tartja, azt pedig több kérdés kapcsán is megerősítette, ha a kormány olyan intézkedéseket hoz, amelyek veszélyeztetik az MNB fő célkitűzését, az árstabilitást, fel emeli majd szavát.

Olyan elnök szeretnék lenni, aki nem túl gyakran szólal meg, de mindig, ha erre szükség van - mondta a jelölt, aki szerint az inflációs várakozások befolyásolása a jegybank egyik kiemelkedően fontos monetáris politikai eszköze, mellyel élni is kíván. A bizottságok támogatták Simor kinevezését - ez a köztársasági elnök feladata -, a költségvetési bizottságban 18-an támogatták hét tartózkodás mellett, a gazdasági bizottságban19 igen mellett négy tartózkodás volt.

Független együttműködés a kormánnyal

A kormánnyal egyébiránt kiegyensúlyozott harmonikus viszonyra számít Simor, aki mint mondta, az együttműködés egyik elemének tekinti, hogy hozzáférhetővé teszi a kormány számára a jegybank "kivételes tudásbázison alapuló" kutatási anyagait. Üzengetni egyik irányba sem kell, de nem veszélyezteti a jegybank függetlenségét, ha a kormány a monetáris politikáról, az MNB a fiskális politikáról véleményt mond. Simor András szerint a "elsőrendű fontosságú a jegybank kormánytól való függetlensége, ... a jelenleg érvényben lévő jegybanktörvény a közeljövőbeli módosítással elfogadható minőségű függetlenséget ad".

Határozottan el tudna képzelni más összetételű monetáris tanácsot - mondta ugyanakkor az egyik, a testület összetételét firtató kérdésre, mely szerint a hamarosan véglegesülő tanácsban kizárólag Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslata alapján odakerült személyek lesznek. Szokatlannak mondta Simor az európai gyakorlatban azt is, hogy a tanácsban többségben lesznek a külső, azaz egyébként nem az MNB alkalmazásában álló tagok, de mint mondta, nincs oka feltételezni, hogy ne lenne harmonikus együttműködés a szakmai munkában.

Irány az euró

A leendő jegybankelnök az euróval kapcsolatban kifejtette: bár lehetnek országok, melyek esetében a közös pénz bevezetésének hátrányai is vannak, Magyarország esetében nem lát ilyet. Ugyanakkor ma az euróaspiráns országok közül Magyarország az egyetlen, mely a konvergenciakritériumok egyikét sem teljesíti - mondta Simor, aki szerint a kormánnyal együttműködésben sokat kell még tenni a feltételeknek való megfelelésért.

Az eurótól egyebek között a gazdasági növekedés ütemének gyorsulását várja Simor András, aki azonban hangsúlyozta, ugyanezt a célt is szolgálja az árstabilitás. Árfolyamcélról ugyanakkor nem beszélt a jelölt, és abban a kérdésben sem akart direkt módon állástfoglalni, hogy az erős vagy a gyenge forintot tartja-e jobbnak. Szavaiból azonban kiderült, nincs ellenére az erős forint, mint fogalmazott: a "piaci kényszer, amit egy erős valuta diktál, sok országban eredményezte, hogy a vállalatoknak meg kellett lépnie a hatékonyságukat növelő lépéseket". Kiemelte továbbá, hogy a volatilitás, az árfolyamingadozás jelent veszélyt a gazdasági szereplőknek, ezért a stabil árfolyam fontos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!