Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Átfogó élelmiszer-ellenőrzések kezdődnek karácsony előtt

2006.11.21. 11:17
A karácsony közeledtével nő a kereskedelmi forgalom, a különböző hatóságok már most megkezdték az élelmiszerüzletek ellenőrzését. A fogyasztóvédők az üzletek 80 százalékában találtak valami hiányosságot.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) koordinálásában az élelmiszer-ellenőrző hatóságok megkezdték a karácsonyi ünnepek körüli fokozott ellenőrzéseket. Az ellenőrzések a karácsony és szilveszter előtti időszakra koncentrálnak, de szilveszter után is vizsgálják az egységeket a megmaradt termékek további sorsát illetően. Az összehangolt ellenőrzésben valamennyi hatóság részt vállalt.

Mindent ellenőriznek

Az ellenőrzések elsősorban a nagy forgalmú helyeket, piacokat, bevásárlóközpontokat, karácsonyi alkalmi vásárokat, étkeztető- és vendéglátóhelyeket érinti, különösen a bronz-, ezüst- és aranyvasárnapok idején. Ellenőrzik ezenkívül a vasútállomások és autóbusz-pályaudvarok környékét, a bevásárlóturizmussal érintett határátkelőhelyek környezetében működő étkeztető- és vendéglátóegységeket is.

A közegészségügyi hatóság (ÁNTSZ, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával) vizsgálja a mák (őrölt mák) alkaloidatartalmát, minden esetben mintavételezéssel egybekötve, az aszalt, szárított déligyümölcsök, gyümölcsök rovarszennyezettségét, penészességét, mikotoxintartalmát, az idényjellegű cukrászati és hidegkonyhai készítményeket (bejgli, gesztenyepüré), azok értékesítését, mikrobiológiai vizsgálattal egybekötve. Ezeken kívül az élelmiszer-forgalmazás közegészségügyi, élelmiszer-biztonsági feltételeit fogják kiemelten ellenőrizni, elsősorban a hűtve tárolást. Az étkeztetés, vendéglátás ellenőrzésekor kiemelt figyelemmel ellenőrzik az étkeztető és vendéglátó egységeket.

311-ből 250-ben

A fogyasztóvédők is megkezdték az ellenőrzéseket, az elmúlt időszakban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a területi felügyelőségek az édességek és a tejtermékek jelölését vizsgálták, és megállapították, hogy az ellenőrzött üzletek 80 százalékában kellett intézkedni szabálytalanság miatt. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség idén ősszel is indokoltnak tartotta az édesipari termékek, valamint az egyre gyarapodó tejipari kínálat ismeretében megalapozottnak látta a tej- és tejipari termékek jelölésének újbóli ellenőrzését is, különös tekintettel a fogyasztói tájékoztatók tartalmi megfelelőségére és olvashatóságára. Az ellenőrzés során a területi felügyelők összesen 311 egységet ellenőriztek, amelyből 250-ben, az üzletek 80 százalékában tártak fel valamilyen szabálytalanságot.

Mindkét termékcsoportnál vezető helyet foglaltak el minőségmegőrzési idő feltüntetésével kapcsolatos pontatlanságok, szabálytalanságok - tájékoztatta az FVF az Indexet. A vizsgálat alatt 3 millió terméket ellenőriztek. A hiányosságok közül külön kiemelték a magyar nyelvű tájékoztatók teljes vagy részleges hiányát (összesen 215 esetben), az összetevőkkel kapcsolatos pontatlanságot (összesen 80 eset), a nettó tömeg/térfogat betűméret nem megfelelőségét (összesen 53 eset), valamint a polccímkéken elhelyezett megnevezések szabálytalanságát (összesen 74 eset).

Árfeltüntetés

Az árfeltüntetésnél gyakorlat volt a kettős árjelzés, az akciós ártól való eltérés, illetve az egységár feltüntetésének hiánya (összesen 157 eset). A vásárlói megkárosítás közelítette a 3 ezer forintot, amelynek egy vásárlásra vetített összege 172 forint volt. Tehát minden harmadik próbavásárló felügyelőt 200 forinttal megkárosították. Az édesipari termékeknél - elsősorban a táblás áruknál - a megnevezéssel, és a polccímkék használatával kapcsolatban merült fel kifogás, amelynek során a bevonómasszából készült termékeknél csoki vagy csokoládé kifejezést alkalmaztak (34 eset). Az édesipari termékek másik nagy csoportjánál, a desszerteknél a megnevezés szabálytalansága miatt megduplázódott a kifogásolt esetek száma (67 alkalom). Az ellenőrzés egyik fő szempontja volt, ezért szükséges kiemelni a jól olvashatóságot. E kifogásolás közel azonos arányban érintette a tejipari (53%) és az édesipari (46%) termékeket.

Az említett hiányosságok miatt a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek feltételhez kötő határozatot 92 esetben, 13, 6 millió forintot érő termékekre, további értékesítést megtiltó határozatot 14 esetben 50 ezer forint értékű árunál esetében hoztak. Fogyasztóvédelmi bírságot 82 esetben, összesen 6,2 millió forint értékben, minőségvédelmi bírságot 130 alkalommal, 25, 5 millió forint értékben szabtak ki. Szabálysértési jogkörben eljárva 22 esetben 660 ezer forint értékben szabtak ki bírságot.