Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Még van kastély eladó

2005.07.04. 08:48
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság idén is elad néhányat a kezelésében lévő műemlék épületek közül, míg másoknak a vagyonkezelői jogától szabadulna meg. A kezelői jog időtartama az állami tulajdonból elidegeníthetetlen kastélyok, kúriák esetében maximum 99 év lehet. Nézzen körül Acsán, Bajnán, Gyönkön, Soponyán!
Az egyik hosszú távú vagyonkezelésre idén meghirdetett ingatlan az acsai Prónay-kastély, amelyre május végéig lehetett ajánlatot tenni. Mint Salamin Kálmán, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) főosztályvezetője elmondta, a kiírásra két pályamunka érkezett, elbírálásuk éppen most folyik.

#alt# A XVIII. század első felében épült, nettó 1326 négyzetméter alapterületű műemléki ingatlan 2,8 hektáros területen fekszik, s egy kocsiszín, könyvtár és vincellérház is tartozik hozzá. A kincstári szervezet célja az ingatlan vagyonkezelésbe adásával az, hogy a műemlékegyüttes helyreállítását magántőke finanszírozza és a kialakított funkciót - biztosítva a látogathatóságot - hosszú távon "üzemeltesse" az épületben. Az elbírálásnál most is előnyben részesül az a pályázó, aki a kastélyt gazdaságosan működteti, vállalja a falképekkel díszített belső terek bemutatását és korhű berendezését, időszaki kiállítások, programok és hangversenyek rendezését. A helyreállítással, amely 800-900 millió forintot vesz igénybe, a nyertes befektetőnek három-négy év alatt kell végeznie.

Még kiadó a főúri kastély

#alt# Várhatóan július közepén hirdetik meg a Komárom-Esztergom megyei Bajna településen lévő Sándor-Metternich-kastély vagyonkezelői jogát. A 12 hektáros parkban álló, 3600 négyzetméteres fő- és 2200 négyzetmétert kitevő melléképületből álló, idegenforgalmi, turisztikai célra alkalmas ingatlanegyüttes az ország legjelentősebb hazai főúri kastélyépületeinek egyike. A jelentős befektetést igénylő ingatlanra eddig 410 millió forintot költött a KVI, amely elvégeztette az épületegyüttes teljes homlokzatfelújítását is, ám a teljes rekonstrukció összege így is megközelíti a 2 milliárd forintot.

Parkegyesítés ötven millióból

#alt# A Fejér megyei Soponyán álló Zichy-kastélyra a nyár végén ír ki pályázatot a szervezet. A tenderen a több mint 37 hektáros terület, valamint többek között a 4 ezer négyzetméteres fő kastélyból, az 1010 négyzetméteres kiskastélyból, valamint három lakó- és néhány gazdasági épületből álló épületegyüttes vagyonkezelői jogát lehet elnyerni. A Pollack Mihály tervei alapján 1800 körül épült kastélyegyüttes főépülete egyemeletes, oszlopos erkélyű mellékszárnyai földszintesek. A műemlékhez tartozó angolkert szintén védett, ezt az 1820-as években alakították ki. A viszonylag jó állapotban lévő ingatlant - figyelembe véve a műemléki előírásokat - számos célra lehet hasznosítani, ezért több hazai és külföldi befektető is érdeklődik iránta. Első lépésként egyébként a több tulajdonban lévő parkot kell egyesíteni, ami 50 millió forintba kerül. Jelentős forrást igényel a majdani használónak a jövőbeni funkció kialakítása mellett a területen ma még működő vadhúsüzem kitelepítése, valamint az üzemépület lebontása. A rekonstrukció teljes költségét 4-5 milliárd forintra becsülik a szakemberek.

Klasszicista üzleti rendezvények

#alt# Egyelőre csak a kápolnát újították fel a lovasberényi Cziráky-kastély épületegyüttesében, amelynek vagyonkezelői pályázatát két hónap múlva írja ki a KVI. A rekonstrukciós munkákat hét évvel ezelőtt kezdte meg egy alapítvány, amely a klasszicista stílusú épületben egyedi szolgáltatásokat nyújtó, üzleti rendezvényeknek, társasági programoknak helyet adó kastélyszállót kívánt kialakítani. Az épület időközben visszakerült a KVI-hez, amely most tőkeerős befektetőt vár a műemlékegyüttes hasznosítására. Itt is szükség van a nagy területű park egyesítésére: ez közel 120 millió forintba kerül, a felújítás összege pedig elérheti a 3 milliárd forintot.

Idén több kisebb kastélyt és kúriát is el kíván adni a kincstári szervezet. Ezek egyike a XIX. század közepén Gyönkön, klasszicista stílusban épült Magyary-Kossa-kúria. Az egyszintes, alápincézett, több mint 800 négyzetméter hasznos alapterületű épületen eddig a források szűkössége miatt csak a legfontosabb munkákat (tetőzet helyreállítása, csapadékvíz-elvezető csatorna kiépítése) végezték el, így ára is mindössze 16 millió forint. Az ingatlanegyüttes helyreállításának költségét több tíz millió forintra becsülik.