Kenyérpiac: élesedik az árharc

2008.10.13. 08:01

Javában tárgyalunk a kenyér árának várható emeléséről, de eddig nem sikerült áttörést elérnünk, a pénzpiaci válság miatti bizonytalanság pedig tovább ront a helyzeten - mondta a Napinak Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke. Egy, az Agrár-Európa Kft. (AE) által készített elemzés szerint az ágazatnak régiónként differenciált, de minimálisan 10-15 százalékos áremelésre lenne szüksége ahhoz, hogy legalább az idei költségemelkedéseket ellensúlyozza. Az elemzés szerint egy ekkora emelés még az elmúlt évek elmaradt költségáthárításait sem ellensúlyozná.

Az átadási árak emelését már csak azért is szükségesnek tartják az ágazat szereplői, mivel idén - többszöri próbálkozás után - ez lehetne az első alkalom, hogy sikerrel is járnak. Annak ellenére is, hogy az év során minden egyéb költségük - az áram, a földgáz és az üzemanyagok ára is - drasztikusan emelkedett. Mindeközben az AE szerint a sütőipari termékek fogyasztói átlagárai idén 3-5 százalékkal emelkedtek (júliusi adatok). A KSH augusztusi adatainak megfelelően pedig 2007 és 2008 júliusa között a fehér kenyér átlagos fogyasztói ára 18 százalékkal ugrott meg - vagyis amit az átadási áraknál nem sikerült érvényesíteniük a pékeknek, az a kereskedelmi láncok végfogyasztói áraiban megjelenik. A kenyérfélék piacának kétharmadát egyébként a legolcsóbb kategória alkotja, amelyen a verseny szorossága miatt szinte lehetetlen jövedelmet termelni.

A novemberi gázszámla tovább ront a helyzeten, mivel abban már az októberi tízszázalékos áremelés hatása is érvényesül, ezt pedig nem tudja ellensúlyozni az sem, hogy a liszt ára az elmúlt hónapokban 5-8 forinttal mérséklődött - közli Varga László. Szerinte az ártárgyalási kilátásokat tovább rontja, hogy szinte minden héten akciózik valamelyik kereskedelmi lánc, 99 forintért adva a fehér kenyeret - többnyire azok, amelyeknek saját pékségük van, és egyéb termékeiken be tudják hozni az irreálisan olcsó kenyér miatti veszteségeket. A sütőipar közvetlen eladásai alig 13 százalékot képeznek, és aligha tudnak az üzletláncokkal versenyezni. A környező országokban egyébként mindenütt magasabbak az árak, nem véletlen, hogy például Észak-Magyarországról a pékek legkevesebb nettó 180 forintos kilónkénti átadási áron hordják Szlovákiába a kenyeret - tájékoztat az elnök. Ha nem sikerül érdemi áremelést kiharcolni, akkor további üzembezárásokkal és sütőipari koncentrációval kell számolni.  • Hírek
  • Bankszámla