Géza
-11 °C
-4 °C

Mérnök legyek vagy közgazdász?

2003.04.17. 10:32
A közgázon frissen végzettek átlagosan bruttó 170 ezer, a Műegyetemről kikerülők pedig 230 ezer forintot keresnek. A legmagasabb jövedelemre a pályakezdő informatikusok számíthatnak.
A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen (BKÁE) frissen végzettek átlagosan bruttó 170 ezer forintért helyezkednek el - a Közgázos Karrieriroda adatai szerint.

Ezzel szemben a hallgatók jóval magasabb, bruttó 230 ezer forint körüli átlagfizetésre vágynak - mondta el lapunknak Andrási Mónika, az iroda vezetője.

Az informatikusok a legkeresettebbek

A jelek szerint a Műegyetemről kikerülő kezdők többet keresnek. A Duna túlsó partján végzett friss diplomások havi bruttó jövedelme ugyanis eléri a 230 ezer forintot - a Műegyetem diákközpontjának felmérése szerint. A gépész-, építő- és villamosmérnökök 250 ezer, az informatikusok pedig 300-330 ezer forintos átlagjövedelemre számíthatnak.

Túl sok a közgazdász?

A BKÁE-n április 7-8-án rendezett KarrierExpón több mint hatvan vállalat összesen ezer állásajánlattal várta a frissen diplomázókat. A korábbi évekhez képest a kiállítók száma és a közgazdászok iránti kereslet egyaránt stagnált. Általános tapasztalat szerint a vállalatok előnyben részesítik a gyakorlattal rendelkezőket, így a diplomázók között gyakran az eltöltött gyakorlati idő alapján tesznek különbséget.

A kiállításon részt vevő a multinacionális cégek közül a British American Tobacco és a Master Foods bruttó 200-250 ezer forintos kezdő fizetést is ajánlott a pályakezdőknek. A legkisebb összeget - 130-170 ezer forintot - a Kelet-Magyarországon működő vállalkozások kínálják. Az Auchan Magyarország Kft. 150 diplomást keres, de néhány tanácsadó cég szintén 40-50 főnyi friss munkaerőre számít.

Az idén diplomázók közül elsősorban pénzügyi és értékesítési területre keresnek számítógépes ismeretekkel rendelkező szakembereket. A megjelent cégek közül csupán 15-en jelezték, hogy szakmai gyakorlatot vagy átképzést biztosítanak a pályakezdőknek.