Auguszta
-4 °C
2 °C

Benyújtották lemondásukat a K&H Bank vezetői

2003.07.10. 13:47
A K&H Equitieszel kapcsolatban feltárt tények alapos értékelése után K&H Bank vezérigazgatója és vezérigazgató-helyettese - egyedi indoklással - benyújtotta lemondását, amelyet azonban az igazgatóság még nem fogadott el.
Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes lemondásáról az igazgatóság augusztus 4-i ülésén dönt majd. A vezérigazgatói feladatok ideiglenes ellátásával a tulajdonosok Bába Ágnes pénzügyi igazgatót, szenior ügyvezető igazgatót bízzák meg, amennyiben az igazgatóság elfogadja a lemondásokat, áll a közleményben, amelyet a bank csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A közlemény hangsúlyozza, a lemondás annak ellenére történt, hogy a bank a felső vezetők esetleges érintettségéről szóló sajtóhíreket a leghatározottabban visszautasítja.

"Kreatív befektetés"

A K&H Equitieszel kapcsolatban a Pannonplast-ügy nyomán merült fel a gyanú, hogy a cég legalább egy brókere az ügyfelek tudta nélkül forgatta a pénzt. A "kreatív befektetéseket" a kimutatások és bizonylatok hamisításával leplezték. A gyanúsított bróker azt állítja, hogy nem saját célra fordította a pénzt.

Nem László Csaba felügyelte a belső ellenőrzést

Rejtő E. Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy László Csaba pénzügyminiszter, aki 2002 elejéig, miniszterjelöltségéig a K&H vezérigazgató-helyettese volt, felügyelte volna a bank belső ellenőrzését. Közölte: a belső ellenőrzés független részlegként működött a bankban. A szakmai instrukciókkal Brüsszelből látták el a részleget. A belső ellenőrzésnek jelentési kötelezettsége volt a K&H felügyelőbizottsága felé, és természetesen bizonyos ügyekben az igazgatóságot is tájékoztatta.

A vezérigazgató elmondta: a K&H Equities tulajdonosa 50 százalék plusz 1 szavazat erejéig a bank egyik részvényese, a holland ABN Amro, a maradék csomag van a K&H Bank kezében. Azt is tudatosította, a K&H Equities gazdasági helyzete stabil, a magyar tőkepiac egyik meghatározó szereplője. A tájékoztatón kiderült: Kulcsár Attila 1997-ben került a K&H Brókerházhoz. Vagyonkezelőként kezdte pályafutását, majd később a Kereskedelmi és Hitelbank, valamint az ABN Amro Magyar Bank összeolvadása utám a K&H Equitiesnél befektetési tanácsadói tevékenységet látott el.

Rejtő E. Tibor hangsúlyozta, ma sem tudja a bank vezetése, hogy mennyi a veszteség, de akár több milliárd forintot is kitehet. A kárt valószínűleg úgy lehet felmérni, ha egy, a hitelintézetben erre alakult külön csoport minden érintett ügyfél számlamozgását megnézi.