Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Eddig egymilliárdot kaszált a húsvéton az állam

2008.03.21. 12:47
Pénzügyi szempontból mindenképpen eredményes eddig a hatóságok komplex húsvéti razziasorozata, a Kikelet hadművelet. Több mint kétszáz boltot zártak be az elmúlt napokban, közülük kettő két hónapig nem nyithat ki, egy vegyeskereskedőt a maximális, egymilliós összegre büntettek. Csak az APEH-ellenőrök több mint 300 millió forintnyi bírságot szabtak ki, a fogyasztóvédők a boltok kétharmadában találtak kifogásolnivalót.

Romlott húsok, lejárt szavatosságú csokitojások, édességekkel szabálytalanul összecsomagolt játékok, bizonytalan származású sertészsír, elmulasztott számlaadás – a nyolc hatóság által közösen szervezett és lebonyolított húsvéti razziában, a Kikelet hadműveletben eddig több mint 900 millió forintnyi bírságot szabtak ki az ellenőrök. A fogyasztóvédők 834 üzletet ellenőriztek, ezek kétharmadában találtak szabálytalanságokat, de az adóhivatal ellenőrei is bírságoltak minden harmadik, általuk felkeresett helyen.

Édességre és húsokra hajtanak

Az akció február 21-i kezdete óta 834 boltban végeztek fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket, ellenőriztek 87 tonnányi édességet, valamint 149 tonnányi húst és húsféleséget, előbbiből több mint húszezer, utóbbiból kilencezer terméket. A fogyasztóvédők 531 üzletben találtak problémát ezek miatt összesen 67,96 millió forintnyi szabálysértési, minőségvédelmi vagy fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki. További 18 piacon 110 kereskedőnél is találtak szabálytalanságokat, ami még 8,5 millió forintnyi bírságot eredményezett.

Az ellenőrzött üzletek közül a legtöbb problémát a jellemzően kis alapterületű élelmiszer üzleteknél, a 100 forintosoknál és a nagykereskedelmi egységeknél tapasztalták a felügyelők, hangzott el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pénteki sajtótájékoztatóján. Wittich Tamás főigazgató azt mondta, hogy idén a boltok 64 százalékában találtak kifogásokat, ez az arány lényegében megegyezik a tavalyival.

Megkárosított ellenőrök

Az édességeknek és a húsféleségeknek is több mint egyhatodával voltak problémák. Egy részük lejárt szavatossággal került az üzletekbe, de gyakori probléma volt az is, hogy a kereskedő nem tudta igazolni, honnan származik az áru. Egy hentesüzletben a sertészsír eredetét és beszerzési idejét nem tudták meggyőzően igazolni. Az eredetet ugyan két eltérő beszerzési időpontra kiállított számlával is akarták bizonyítani, de mindegyik még a termék gyártását is több hónappal megelőző időszakban lett kiállítva. A boltosok gyakran megsértik a tárolási szabályokat, de rendszeresen problémát jelent az is, hogy az összetevők vagy a szavatossági idő rosszul van feltüntetve az áruk címkéin.

A fogyasztóvédőket minden ötödik próbavásárláson megkárosították. Bár nyugtát csak három helyen nem kaptak, az még mindig elterjedt bolti gyakorlat, hogy a kereskedők a termék tömegébe belemérik a csomagoló anyagot és ezzel együtt állapítják meg a fizetendő összeget.

Visszaeső vegyeskereskedő

Volt viszont gondjuk a nyugtaadással az APEH revizorainak, derül ki az adóhivatal által a szintén a Kikelet akciósorozatról összeállított adataiból. Egy kereskedő például már eljutott odáig, hogy megkapta az egymillió forintos, ez év januárjától maximálisan kiszabható mulasztási bírságot. A vegyeskereskedelemmel foglalkozó vállalkozó azért érdemelte ki ezt, mert visszaeső: évek óta nem ad nyugtát, és a korábbi években már kiszabott akkori maximális bírság sem hatott rá – közölte az adóhivatal.

Az akciósorozatban részt vevő csaknem háromszáz APEH-ellenőr eddig nagyjából ötezer vizsgálatot végzett 375 településen. A vizsgálatokból 3200 a nyugtaadást, 626 a bejelentés nélküli foglalkoztatás kiszűrését, míg 1168 a forgalmazott áruk beszerzési dokumentumait vizsgálta. A revizorok 1566 esetben találtak szabálytalanságot, ennek nyomán várhatóan 327,8 millió forintnyi mulasztási bírságot szab ki az APEH. Ezen túlmenően 210 üzletet 12 napra, hatot 30 napra, míg két boltot 60 napra zártak be.

Egy taxis, két számlatömb

A boltosok és piacozók mellett egy taxis is lebukott: az ellenőrök az egyik megyeszékhelyen a vasútállomástól egy áruházig kérték a fuvart. A taxis közölte, ez 1500 forintba fog kerülni, induláskor azonban a taxiórát nem kapcsolta be. Az ellenőrzéskor kiderült: a taxaméter nincs hitelesítve, a taxiban kétféle számlatömb volt két különböző adózó adataival: az egyikben a készpénzes, a másikban a bankkártyás fizetésekről állítottak ki számlát. Mindemellett a sofőr úgy nyilatkozott, hogy ő egy harmadik társaság alkalmazottjaként vezeti a taxit.

A húsvéti fogyasztóvédelmi razzia során a hatóságok eddig összesen mintegy 17 ezer ellenőrzést végeztek, és ezek nyomán nagyjából 900 millió forintos bírságot szabtak ki – ezt csütörtökön jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. Az eddigi ellenőrzések adatai a február 21-e és március 14-e közötti vizsgálatok előzetes eredményét tartalmazzák.

A 17 ezer ellenőrzés majdnem egyharmada zárult eredménnyel: a hatóságok az elmúlt hetekben 5650 esetben szabtak ki bírságot. A gyorsmérleg szerint 106 millió forint értékben foglaltak le különféle árukat, többek között csaknem 35 tonna élelmiszert és édesipari terméket vontak ki a forgalomból.

Az ellenőrzés-sorozat a tervek szerint nem ér véget húsvétkor, március 31-ig tart. A razzia teljes időszakában a hatóságok előreláthatólag 35-40 ezer vizsgálatot fognak elvégezni. Legutóbb a karácsonyi időszakban volt átfogó fogyasztóvédelmi razzia, az akkori Csillagszóró akció 25 ezer vizsgálatában 950 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!