Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Többen bizakodnak, de még mindig nem elegen

2006.11.30. 10:11
2006 novemberében a kis- és középvállalatok a gazdaság várható helyzetét kedvezőnek ítélték - derül ki az Ecostat kis- és középvállalati konjunktrúaindexéből. Körükben a költségvetés tervezetének elfogadottsága kielégítőnek mondható, az optimista várakozások aránya 5 százalékról 24 százalékra emelkedett, az ország gazdasági kilátásait rosszabbodónak ítélő cégek aránya majdnem 20 százalékponttal csökkent. A kkv-k 48 százaléka romló esélyekkel számol a következő fél évre. Tevékenysége bővítését ugyanakkor a cégek több mint negyede tervezi, ennek mértéke változó.

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúraindexe 2006 novemberében meghaladta a 43 százalékot, három százalékkal magasabb volt az elmúlt fél év átlagánál. A kis- és középvállalati szektor bizalmi indexeinek trendvonala háromnegyed éves csökkenés után emelkedőre váltott.

A kkv-k rövid távú fejlődési esélyeit negatívan érinti a belső felhasználás és fogyasztás visszafogása. A lakossági kereslet visszaesése, az adó- és áremelések bevezetése, illetve az elnyerhető támogatások reálértékének csökkenése a vállalakozások széles körének gazdálkodását érzékenyen fogja érinteni - olvasható az Ecostat közleményében.

Javul a bizalom

Ugyanakkor rövid távon a szektor a nemzetgazdaság helyzetét kedvezőbbnek értékeli, mint július óta bármikor. A válaszok megoszlásának elmozdulásból arra lehet következtetni, hogy a gazdálkodó szervezetek körében fokozatosan javul a bizalom.

2007 májusáig nemzetgazdasági szinten kismértékű javulással a hazai vállalkozások egynegyede számol, stabilitásban bízik egyötödük. A pesszimista válaszok aránya jelentősen csökkent, értéke 55 százalék.

Saját vállalkozásuk féléves kilátásait borúlátóan értékelik a vállalatok, 48 százalékuk rövid távon romlónak ítéli gazdasági lehetőségeit. Az optimista cégek aránya magasabb a szeptemberi és októberi értékeknél, 19 százalék.

Versenytől félnek

Novemberben emelkedett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek teljesítményük rövid távú bővülésével számolnak. A fejlődésben bizakodó cégek aránya októberhez viszonyítva tíz százalékponttal emelkedett, elérte a 27 százalékot.

A következő egy évben a szektor 24 százaléka számol a működését veszélyeztető verseny erősödésével. Új tőkeerős versenytárs megjelenését a cégek 34 százaléka valószínűsíti.

A 2007-ben várható reálbér- és reálnyugdíj-csökkenés alapján indokolt a vállalkozások borúlátó véleménye, miszerint a tevékenységük bővítését döntő mértékben a belföldi kereslet szűkülése akadályozza. A "listavezető" tényezőt az éleződő piaci verseny és a bizonytalan gazdasági környezet követi.

Megszorításként élik meg

A hazai értékesítési lehetőségek előrejelzése kiegyensúlyozottan változott, a javulásban bízók aránya 15 százalékra, a rosszabbodástól tartó cégek részesedése 39 százalékra emelkedett.

A külpiaci értékesítés megítélése szerint bővülő piaci lehetőségek adódhatnak a cégek 13 százaléka számára, és mindössze 3 százalék azok aránya, akik meglévő vevőkörük elvesztésétől tartanak.

A kis- és középvállalati szektor jövő évi pénzügyi helyzetének javítására a költségvetési hiány konszolidálására irányuló törekvések miatt nincs lehetőség. Az új konvergenciaprogramhoz kötődő egyensúlyjavító intézkedéseket a vállalkozói kör megszorításként éli meg. Jövedelmezőségük csökkenése és hiteltartozásaik magas szintje a hazai vállalkozások tőkeellátottságát elsősorban a kisvállalkozások körében gyengíti.