Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kié lesz a Hungexpo?

2005.01.31. 14:20
A Magyar Hírlap információi szerint a héten kiderül, hogy kié lehet a kiállítási és konferenciaközpontot. Mivel mindhárom cég hasonló vételárat kínált, elsősorban a szakmai szempontok dönthetnek a befektetők között.
A héten dől el, hogy a Hungexpo privatizációs pályázatán induló három cég közül melyik kettő marad versenyben. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósága csütörtökön dönt.

Versenyzők

A Magyar Hírlap információi szerint a küzdelemben angol, francia és német cégek is részt vesznek. A Wallis Rt. egy brit vásárszervező céggel, Demján Sándor vállalkozásai a francia GL-Eventsszel, a Carion csoport pedig a német érdekeltségű ECE vállalattal indul közösen.

A lap úgy tudja, hogy a három konzorcium mindegyike ötmilliárd forint feletti ajánlatot tett. A vételár a döntésben legfeljebb harminc százalékos súllyal bír, és mivel ebben nincs különbség, inkább a hetven pontot képviselő szakmai szempontok döntenek majd a cégek között. Ilyen körülmények között fontos lehet, hogy a vásárlóknak milyen elképzeléseik vannak a jövőbeni fejlesztésekről. Ezek közül a leglényegesebb egy új vásár- és rendezvényközpont megépítése.

Elképzelések

A lap értesülései szerint a Wallis és a Demján-Trigránit csoport Kőbányán, vagyis a jelenlegi helyszínen képzeli el a bővítést, mivel a 37 hektáros területből csak huszonötöt kell a vásárvárosnak fenntartani, vagyis tizenkét hektáron lakásokat, irodákat, szállodát lehet építeni. A Carion viszont a ferihegyi repülőtér melletti területen építené fel az új kiállítási és konferenciaközpontot, ahol egyébként a cég háromszáz hektáros földdel rendelkezik. Ebben az esetben a kőbányai területen megszűnne a régi központ és más ingatlanfejlesztési célra hasznosítanák.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a privatizációs szervezet a kőbányai vásárváros felújítását szorgalmazza, vagyis elméletben a Demján és a Wallis cégcsoport ajánlata tűnik jobbnak.