Lehel
17 °C
27 °C

Mire költik a pénzünket 2004-ben?

2003.10.16. 23:49
Az Index "Górcső és Büdzsé" Gyorsolvasó Szakbizottsága hősiesen végigolvasta a 2004-es költségvetés tervezetét. A javaslat szerint a pártok alapítványaik révén negyven százalékkal több pénzhez jutnak, az állami vezetők egészségügyi ellátására 42 millió forint jut, Mádl Ferenc 198 millió, Medgyessy Péter 397 millió forintot költhet protokolláris célokra.
A legtöbb érdekességet a költségvetési törvény egyes számú mellékletében találjuk, innen tudhatjuk meg, hogy a kormány mire mennyit szán, részletes betekintést kapunk a pénzügyi vezetés terveiből. Csak néhány példát kiragadva: hittanoktatásra 3,6 milliárd jut, majdnem ugyanannyi, mint a Köztársasági Esélyegyenlőségi Programra, kicsivel több, mint a Zala Megyei Rendőrfőkapitányságnak.

Jól járnak a pártok

A pártok nagyon jól járnak jövőre. A közvetlen támogatás ugyan nem változik a tavalyihoz képest, de a pártalapítványok egymilliárd forinthoz jutnak. Könnyen kiszámolható, hogy a négy parlamenti párt (mert a változás csak őket érinti), több mint negyven százalékkal több állami pénzhez jut 2004-ben. A parlamentből kimaradt pártok ugyanannyi pénzt kapnak, mint idén, reálértékben tehát kevesebb támogatáshoz jutnak.

Ingyenes egészségügyi ellátás az állami vezetőknek

Az állami vezetők egészségügyi ellátására a 42,3 millió forintot terveznek. Ezt a miniszterelnök, a miniszterek, államtitkárok, címzetes államtitkárok és helyettes államtitkárok vehetik igénybe - közölte az Index kérdésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya.

Ünnepek és protokoll

Ünnepi rendezvényekre az ideinél kevesebbet szándékozik költeni a kabinet. A tervek szerint 2004-ben 1,1 milliárd forintot fordítanak ünneplésre.

Állami protokollra idén összesen 816 millió forintot költenek, jövőre viszont csak 600 milliót szeretnének. Most először különítik el a költségvetésben, hogy mennyit fordítanak a kormányfő és mennyit az államfő protokolláris kiadásaira. Mádl Ferenc ezek szerint 198 milliót költhet külföldi programjainak lebonyolítására és a magas rangú külföldi delegációkkal, valamint az állami ünnepekkel kapcsolatos kiadásokra. Medgyessy Péter miniszterelnök ugyanerre a célra 397 milliót kap.

Külügyi kommunikációra jövőre 707 millió forintot szánnak, ez több mint 200 millióval kevesebb az idei keretnél. Ebből a keretből az Európai Unióval kapcsolatos külső és belső kommunikációt finanszírozza a tárca. A Külügyminisztériumban az Indexnek elmondták: a keretbe nagyon sok minden beletartozik, például újságírók felkészítése EU-ügyekre, vagy EU-kapcsolatok építése. A tárca az EUKK-val közösen is szervez programokat. A külügyi kommunikáció általában nem takar klasszikus országimázs feladatokat.

A jövő évi tervek között azonban nem szerepel idegen nyelvű lapkiadásra fordítható keret, amelyre idén 73 milliót szántak. A költségvetésben nem szerepel külön tételként, de továbbra is kiadnak idegen nyelvű újságokat - közölték a tárcánál.

Még mindig az olimpia

A kormány 50 millió forintot szán a Budapest Sportarénával és a magyarországi olimpia megrendezésével összefüggő állami feladatokra. Teszik ezt annak ellenére, hogy Jánosi György akkori sportminiszter egy márciusi kormányülés után úgy nyilatkozott, hogy rendkívül nagy a kockázat.

Mint a Pénzügyminisztérium sajtóosztályától megtudtuk, a nyári olimpiával kapcsolatban feladatokat ró a minisztériumra, hogy egy kormányrendelet értelmében fenn kell tartani a pályázati szándékot. A határozat szerint az olimpia későbbi megrendezése feltételeinek vizsgálatára tárcaközi bizottságot kell létrehozni, amelynek elnöke a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. A várható kiadások között szerepel a szakértői bázis működtetése, valamint az olimpiai honlap üzemeltetése.

Több új, sportos tétel is bekerült a jövő évi költségvetési tervezetbe. Mivel 2004. olimpiai év, a kormány 500 millió forinttal támogatja a magyar sportolók részvételét az athéni játékokon. Jövőre első alkalommal osztják ki (hasonlóan a nemzet színésze kitüntetéshez) a nemzet sportolója kitüntetést. Az első 15-20 kiválasztottat jövő májusig kell megneveznie a szaktárcának.

Mivel túl hosszú lenne felsorolni az összes érdekességet a költségvetési törvénytervezetben, csak néhány további címszót említünk, amelyre felkaptuk a fejünket. A Magyar Űrkutatási Iroda 104 millió forintot kap, a Forma 1 Magyar Nagydíj támogatására 2,7 milliárdot szán a kormány, az üvegzsebtörvény végrehajtására 180 millió forint jut.