Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem lesz megállás a privatizációban

2006.08.28. 07:35
Két év múlva, 2008-tól, az ingatlanadó bevezetésével sem szűnik meg az iparűzési adó - a privazizáció folytatása mellett ez is következik a konvergenciaprogramból.

A pénteken publikált konvergenciaprogramból néhány, eddig nyitva hagyott kérdésre is választ kap az olvasó. Kiderül például, hogy a kormánynak esze ágában sincs leállítani a privatizációt - a sajtóban megjelent, nem hivatalos változatban még az szerepelt, hogy az idei, 260 milliárd forint bevétel után a program a következő évekre nem számol privatizációs bevétellel. Az Országos Érdekegyeztető Tanács hétfői ülése elé kerülő vitaanyagban viszont már az szerepel, hogy a kormány folytatja a még állami kézben lévő vállalatok magánkézbe adását, így továbbra is a tervek közt szerepel a Mol Zrt.-ben és az FHB Zrt.-ben meglévő állami részesedés értékesítése, valamint a Malév Zrt. privatizációja is.

Ezek mellett napirenden van az állami vasúttársaság teherfuvarozási üzletágának, a MÁV Cargónak az értékesítése is.

Nem számolnak a bevétellel

Ezeket azonban nem veszi figyelembe a program az államadósság alakulásának vizsgálatakor - ami érthető is, mivel csak széles tartományban becsülhető az egyes tranzakciókból várható privatizációs bevétel, ami az alappályához képest csökkentheti az államadósságot.

A következő három évben rendre a bruttó hazai termék (GDP) 70 százaléka feletti adósságmutatót vár a kormány, egy sikeres privatizációval 1-2 százalékkal csökkenthető a ráta.

Nem váltja ki az ingatlanadó az iparűzési adót

Egy másik fontos ügyben is eligazítást kapunk a programból. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a kormány 2008-tól bevezetné az ingatlanadót, az viszont csak most vált egyértelművé, hogy milyen adóalanyi körre. Korábban szó volt róla, hogy a vállalkozásoknak esetleg nem kellene fizetni ezt az adót, de a program nem hagy kétséget: egységes - tehát a lakosságot és a vállalkozókat egyaránt érintő - értékalapú ingatlanadót vezetnek be.

A program rögzíti továbbá, hogy az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás alapján 2008-tól nem szűnik meg az iparűzési adó. Vagyis két év múlva nemhogy megszűnne egy, a vállalkozásokra nagy terhet rakó adónem, de egy másik is belép mellé. A pénzügyi tárca tervezi ugyan, hogy az iparűzési adót előbb-utóbb megszünteti, ám elképzelhető, hogy helyette egy másik lépne be - összességében tehát akár még nőhet is a helyben kivetett adók száma.