Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar Könyvklub: eljött a vég

2006.07.24. 08:35
Úgy tűnik, elfogyott a Magyar Könyvklub (MK) Zrt. hitelezőinek türelme és bekövetkezett az, amit a három és fél éve súlyos pénzügyi zavarokkal küzdő cégnek eddig sikerült elkerülnie: a Fővárosi Bíróság elrendelte a felszámolását, írta a Napi Gazdaság.
A bíróságnál az MK egyik angol partnere kezdeményezte az eljárást egy mintegy 9 millió forint értékű lejárt tartozás miatt – mondta a gazdasági lapnak Rózsáné Krizsa Rozália felszámolóbiztos. A társaság tartozik az APEH-nek, bankoknak és szállítóknak, az adósság mintegy egymilliárd forintot tehet ki – értesült a Napi Gazdaság Hegedűs Istvántól, az MK elnök-vezérigazgatójától.

Hegedűs szerint ugyanakkor az MK 2005 közepe óta – amikor alig egy év után kiszállt belőle a svájci V&R Holding AG – minden hónapban üzemi szinten több tíz milliós eredményt ér el a kiadói tevékenységgel, valamint a katalógusos és online értékesítéssel. Így a felszámolóbiztos engedélyezte, hogy az eljárás alatt is működjön a cég, amíg nem termel újabb veszteséget.


kép: theatredelunite.ifrance.com
A német Bertelsmann-csoport által alapított MK volt az első vállalkozás Magyarországon, amely 1992-től bevezette a klubrendszerű és katalógusos könyvértékesítést. Hat évvel később a már kiadóval is rendelkező MK a Budapesti Piac (BP) Rt. tulajdonába került. A BP tulajdonosa a Hegedűs érdekeltségébe tartozó Student Vállalkozási Kft.

Majd azzal, hogy a BP-n keresztül az MK megszerezte a nagykereskedő Saxum Kft.-t és az országszerte több mint ötven boltot üzemeltető Bibliofil Kft.-t, az első magyarországi könyves cég lett, amely a kiadásban, a kis- és nagykereskedelemben, a katalógusos és online értékesítésben egyaránt részt vett.

A 2000-es évek elején az évi 4-5 milliárdos forgalommal a piac 8-10 százalékát uralva az egyik legjelentősebb könyves céggé fejlődött. A bizományba átvett könyvek és a jogdíjak késedelmes kifizetése, a késve teljesített megrendelések és a készletek nyilvántartási problémái azonban oda vezettek, hogy 2003-at 300 milliós, 2004-et pedig 1,5 milliárdos veszteséggel zárta, 4,2 milliárd, illetve 2,3 milliárdos árbevétel mellett.

A tartozások a hitelekkel együtt ekkor meghaladták a 4 milliárd forintot. Az Alexandra márkanevet használó Pécsi Direkt Kft. 2003 végén kezdeményezte is a MK felszámolását, de végül elállt ettől, mivel a követelésért cserébe az MK átadta néhány boltját és azok készletei. Hasonlóan jutott üzletekhez a Líra és Lant Rt. és a Lapics Kft. is, emlékeztet a Napi Gazdaság.

A tartozások ledolgozására racionalizálták a társaság működését: a nagykereskedelmi tevékenységet 2004-ben kihelyezték a Sunbooks Kft.-hez. Ebben az évben szerzett a társaságban félmilliárd forintos tőkeemeléssel 49 százalékos tulajdonrészt a V&R, a tőkét a hitelek törlesztésére és fejlesztésekre fordították. Nagy leépítésekbe kezdtek, az akkori csaknem ötszáz főnek jelenleg kevesebb mint tíz százaléka dolgozik a cégnél. A még megmaradt saját boltoktól szintén megváltak tavaly. Az év közepén kiszállt a V&R, részesedését a Student vette meg.