Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Magyar Könyvklub: eljött a vég

2006.07.24. 08:35
Úgy tűnik, elfogyott a Magyar Könyvklub (MK) Zrt. hitelezőinek türelme és bekövetkezett az, amit a három és fél éve súlyos pénzügyi zavarokkal küzdő cégnek eddig sikerült elkerülnie: a Fővárosi Bíróság elrendelte a felszámolását, írta a Napi Gazdaság.
A bíróságnál az MK egyik angol partnere kezdeményezte az eljárást egy mintegy 9 millió forint értékű lejárt tartozás miatt – mondta a gazdasági lapnak Rózsáné Krizsa Rozália felszámolóbiztos. A társaság tartozik az APEH-nek, bankoknak és szállítóknak, az adósság mintegy egymilliárd forintot tehet ki – értesült a Napi Gazdaság Hegedűs Istvántól, az MK elnök-vezérigazgatójától.

Hegedűs szerint ugyanakkor az MK 2005 közepe óta – amikor alig egy év után kiszállt belőle a svájci V&R Holding AG – minden hónapban üzemi szinten több tíz milliós eredményt ér el a kiadói tevékenységgel, valamint a katalógusos és online értékesítéssel. Így a felszámolóbiztos engedélyezte, hogy az eljárás alatt is működjön a cég, amíg nem termel újabb veszteséget.


kép: theatredelunite.ifrance.com
A német Bertelsmann-csoport által alapított MK volt az első vállalkozás Magyarországon, amely 1992-től bevezette a klubrendszerű és katalógusos könyvértékesítést. Hat évvel később a már kiadóval is rendelkező MK a Budapesti Piac (BP) Rt. tulajdonába került. A BP tulajdonosa a Hegedűs érdekeltségébe tartozó Student Vállalkozási Kft.

Majd azzal, hogy a BP-n keresztül az MK megszerezte a nagykereskedő Saxum Kft.-t és az országszerte több mint ötven boltot üzemeltető Bibliofil Kft.-t, az első magyarországi könyves cég lett, amely a kiadásban, a kis- és nagykereskedelemben, a katalógusos és online értékesítésben egyaránt részt vett.

A 2000-es évek elején az évi 4-5 milliárdos forgalommal a piac 8-10 százalékát uralva az egyik legjelentősebb könyves céggé fejlődött. A bizományba átvett könyvek és a jogdíjak késedelmes kifizetése, a késve teljesített megrendelések és a készletek nyilvántartási problémái azonban oda vezettek, hogy 2003-at 300 milliós, 2004-et pedig 1,5 milliárdos veszteséggel zárta, 4,2 milliárd, illetve 2,3 milliárdos árbevétel mellett.

A tartozások a hitelekkel együtt ekkor meghaladták a 4 milliárd forintot. Az Alexandra márkanevet használó Pécsi Direkt Kft. 2003 végén kezdeményezte is a MK felszámolását, de végül elállt ettől, mivel a követelésért cserébe az MK átadta néhány boltját és azok készletei. Hasonlóan jutott üzletekhez a Líra és Lant Rt. és a Lapics Kft. is, emlékeztet a Napi Gazdaság.

A tartozások ledolgozására racionalizálták a társaság működését: a nagykereskedelmi tevékenységet 2004-ben kihelyezték a Sunbooks Kft.-hez. Ebben az évben szerzett a társaságban félmilliárd forintos tőkeemeléssel 49 százalékos tulajdonrészt a V&R, a tőkét a hitelek törlesztésére és fejlesztésekre fordították. Nagy leépítésekbe kezdtek, az akkori csaknem ötszáz főnek jelenleg kevesebb mint tíz százaléka dolgozik a cégnél. A még megmaradt saját boltoktól szintén megváltak tavaly. Az év közepén kiszállt a V&R, részesedését a Student vette meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!