Klaudia
-4 °C
2 °C

Megkezdődött az átigazolási időszak a kötelezőknél

2006.10.30. 11:12
Egy hónapjuk van a váltásra azoknak, akik más biztosítónál kötnék meg jövő évi kötelező felelősségbiztosításukat. A társaságok ma tették közzé a jövő évre vonatkozó kötelező biztosítási tarifákat. Az előrejelzések szerint akár félmillióan is válthatnak az átigazolási időszakban.

November 2. és november 30. között mondhatják fel jelenlegi biztosítójuknál meglévő szerződésüket azok, akik a ma közzétett tarifák alapján úgy döntenek, hogy más társaságnál kötnek kötelező gépjármű felelőségbiztosítást. A választott biztosítóval év végéig kell megkötni a szerződést.

A jogszabályok szerint Magyarországon évente egyszer lehet biztosítót váltani. A társaságok hétfőn tették közzé két országos napilapban, a Magyar Nemzetben és a Népszavában jövő évi tarifáikat. Az autótulajdonosok csütörtöktől mondhatják fel írásban a meglévő szerződéseiket, a felmondást nem kell indokolni. A szerződések felmondására november 30-ig van lehetőség. Akik nem akarak váltani, azoknak semmit nem kell tenniük.

Akik váltanak, azoknak igazolást kell kérniük jelenlegi biztosítójuktól bónusz-malusz besorolásukról. Ha nincs ilyen igazolásuk, az A0-ás kategóriába kerülnek. Ezt később is be lehet nyújtani, de arra ügyelni kell, ha a szerződés megkötése utáni 90 napon belül sem adja le az ügyfél, akkor automatikusan a legrosszabb, malusz 4-esbe kerülnek. A szerződés megkötése utáni 90 napon belül leadott igazolással visszamenőlegesen is átminősítik az ügyfeleket azigazolásnak megfelelő kategóriába.

Az előzetes számítások szerint az idén félmillióan válthatnak biztosítót. Az eddigi tapasztalatok szerint az autósok az ár alapján döntenek, a legolcsóbb biztosítók nyerik a legtöbb ügyfelet az átigazolási időszakban. Tavaly és tavalyelőtt 300-300 ezren váltottak biztosítótársaságot. 2005-ben átlagosan 17 ezer forintot takarítottak meg, 2006-ban 18 500 forintot.

Mivel a tarifarendszer a különböző kedvezmények, hűségpontok miatt rendkívül bonyolult, az idén is nagy szerepük lehet az online alkuszoknak, ahol az ügyfelek egyszerűen össze tudják hasonlítani a cégek ajánlatait. Az online alkuszok megjelenésével sokszorozódott meg azoknak a száma, akik biztosítót váltottak. 2002-ben csak kétezren váltottak online alkuszok segítségével, 2005-ben már 35 ezren. A számítással azonban vigyázni kell, ha különség van az online alkusz és a biztosító ajánlata között, akkor a biztosítónak van igaza - figyelmeztet a PSZÁF.