Drágábban utazunk januártól

2006.11.20. 10:32
A Volán az infláció mértékével, a MÁV ennek két és félszeresével emelhetné személyszállítási tarifáit januárban a GKM tervei szerint. Változik az utazási kedvezmények rendszere is: a 65 év felettiek ingyen, de nem korlátlanul vonatozhatnak és buszozhatnak majd - írja a Népszabadság.
Készül a gazdasági tárcánál a jövő évi közlekedési tarifák emeléséről szóló tervezet: a Népszabadság úgy tudja, bár a tervezett emelések mértéke jelentősen eltér a buszos és a vasúti közlekedésben, az elképzelések így is az első lépést jelenthetik a személyszállítási szolgáltatások tarifáinak kiegyenlítése felé. A lap szerint nem kizárt, hogy ennek érdekében még sor kerül év közi emelésre is a későbbiekben.

A drasztikus, akár 70 százalékos emelésről is szóló korábbi elképzelések lekerültek a napirendről. Átlagosan 16 százalékkal emelheti viteldíjait januárban a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV), ha a kormány szabad utat ad a tárca készülő helyközi személyszállítási tarifa rendelettervezetének. Eközben a Volán társaságok átlagos jegyáremelésének mértéke legfeljebb hat százalék lehet. Azaz a távolságiautóbusz-jegyek drágulása még a kormány 2007-re szóló hivatalos prognózisaiban szereplő 6,2 százalékos inflációt sem ellensúlyozza.

A tervek szerint megszűnne a 65 éven felüliek jelenlegi, korlátlan számú ingyenes útra jogosító kedvezménye: az ingyen utak teljesen nem tűnnének el, de meghatároznák, hány alkalommal jogosultak igénybe vételükre az idősek, és a meghúzott határ felett már fizetniük kellene - nem teljes összeget - az utazásért. Azt egyelőre nem tudni, hány ingyenes út maradna, és mekkora kedvezmény vonatkozna a már térítésessé tett utazásokra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla