Ágnes
-1 °C
2 °C

Piacra kerülő közszolgák

2003.11.27. 09:00
A regisztrált munkanélküliek száma csökkenő tendenciát mutat, a munkaerő-piaci helyzetet viszont átalakíthatják a közszolgálati leépítések.
A közszolgálati leépítések bejelentése révén egyes fejvadász cégek szerint némileg átalakult a munkaerő-piaci helyzet. A volt közszolgák alighanem nehezen találnak majd munkát - mondta el Gyengési László a Simonyi és Tóth Kft. fejvadász cég munkatársa. Jelenleg ugyanis a versenyszférában sem ritka a leépítés, ráadásul az uniós csatlakozás miatt több vállalat is kivonulhat Magyarországról. Gyengési szerint problémát okozhat a verseny- és a közszféra közötti különbség, a más munkamorál és rendszerszemlélet, ami - különösen a középkorúaknak - megnehezíti az átállást. A magasan kvalifikált, speciálisan képzett szakemberek jó eséllyel indulnak a munkakeresésben - véli ugyanakkor Gyengési.

Akár egy évig eltarthat

Bihaler Ákos, a HRCom személyzeti tanácsadó ügyvezető igazgatója úgy véli: az adminisztratív munkakörben dolgozók és a képzett, nyelveket beszélő szakemberek aránylag könnyen találhatnak majd munkát. Türelemre azonban így is szükség lesz, hiszen az álláskeresés a pozíciótól és a munkakörtől függően egy hónaptól akár egy évig is eltarthat. A Napi Gazdaság által megkérdezett megyei munkaügyi központok vezetői szerint 2002 végén kismértékben megugrottak az elbocsátások, ennek hatása gyűrűzött át az idei év első félévére, de nagyobb leépítési hullámot azóta nem lehetett tapasztalni. Az elmúlt hónap végén kilenc megyében volt tíz százalék felett a munkanélküliség aránya, a legmagasabb 18,4 százalék Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Négy megyében ellenben 5 százalék alatti munkanélküliségi mutatót mértek. A legkedvezőbb adatokat évek óta Budapest produkálja, októberben például 2,4 százalékkal, ami gyakorlatilag meggyezik a fluktuációs munkanélküliséggel.

Több munkahely

Az újonnan létrejött munkahelyek száma évek óta meghaladja a nagyobb, ezért bejelentésre kötelezett leépítések számát - a Foglalkoztatási Hivatal (FH) adatai szerint. Év elejétől szeptemberig 27 ezer főre jelentettek be elbocsátást, míg az új munkahelyek száma elérte a 40 ezret. A lap által megkérdezett megyei munkaügyi központok vezetői is megerősítették ezt a tendenciát, azaz az elbocsátások száma általában nem haladja meg az újonnan létesülő munkahelyekét. Az FH adatai szerint az idén az év elejétől októberig mintegy ezerrel több új munkahely létesült, mint tavaly egész évben, ehhez hasonlóan januártól kezdve javuló tendenciát mutatott a regisztrált munkanélküliek aránya. Az adatok így beváltani látszanak a munkaügyi központok vezetői javuló tendenciát prognosztizáló januári jóslatát. E szerint a tavaly év végi nagyobb munkaerő-piaci megrázkódtatásokat követően 2003 második felétől stabilizálódik a helyzet.

Több diplomás munkanélküli

Ez tükröződik a regisztrált munkanélküliséget jelző adatokban: januárban 374 ezer, szeptemberben viszont 344 foglalkozás nélkülit tartottak számon az országban. Nem ennyire megnyugtatók a felsőfokú diplomával rendelkező munkanélküliek számadatai. Míg januárban 11 ezer, addig szeptemberben 16 ezer felsőfokú végzettséggel rendelkező állástalant tartottak nyilván a hivatalok, a regisztrált munkanélkülieken belüli arányuk 3,1-ről 4,7 százalékra növekedett.

A bővülés elsődleges oka a friss diplomások munkaerő-piaci megjelenése, ezt tükrözi, hogy augusztusra számuk megduplázódott, és elérte a 4839 főt, szeptemberben pedig az 5409 főt. Ugyanakkor a felsőfokú végzettségűeknek a pályakezdő munkanélkülieken belüli aránya alig haladja meg a 10 százalékot. Általános szakértői vélemény, hogy ők 3-6 hónapon belül találnak munkát, így januárra a diplomás állástalanok aránya ismét csökkenhet. A pályakezdő munkanélküliek közül többségben az egyszerű szolgáltatás jellegű foglalkozással, az irodai és a kereskedelmi, vendéglátó-ipari végzettséggel rendelkezők voltak.