Ágnes
-1 °C
2 °C

Egyre többen választják a gyógyszállókat

2004.04.13. 16:10
A hotelek bevétele az első két hónapban elérte a 18 milliárd forintot, melynek csak fele származott a szállásdíjból.
A KSH jelentése szerint idén az első két hónapban a kereskedelmi szálláshelyek öt százalékkal több vendéget és nyolc százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák átlagosan 31 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele 17 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Bővülő piac

Idén, az első két hónapban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 225 ezer külföldi vendég 671 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 14 százalékkal nőtt a tavalyi év első két hónapjához képest. A külföldi vendégek forgalma - a vendégéjszakák számát tekintve - a turistaszállók és az üdülőházak kivételével minden szállástípusban megélénkült, összességében 15 százalékkal bővült.

A külföldiek körében népszerűbbek a magasabb kategóriájú szállodák, hiszen a növekedés a három-, négy- és ötcsillagos szállodákat jellemezte, a két- és egycsillagos egységekben visszaesés figyelhető meg. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma jelentősen, közel harminc százalékkal fokozódott a Közép- és Észak-Magyarország régiókban, kismértékben élénkült a Nyugat-Dunántúlon, a többi tervezési-statisztikai régióban pedig csökkent. Az Európai Unió országaiból 12 százalékkal érkezett több vendég, akik 16 százalékkal több éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken 2003. január-februárhoz képest.

Harmad-ház

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 309 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik 728 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma kettő, az éjszakák száma három százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A vendégek forgalmának a növekedése - a vendégéjszakák száma alapján - a szállodákban nyolc százalékos volt, a panziókban az előző évihez hasonlóan alakult, a turista- és ifjúsági szállókban, illetve az üdülőházakban 17-24 százalékos visszaesés figyelhető meg.

A tervezési-statisztikai régiók közül Közép-Magyarországon a tavalyihoz hasonló forgalmat mértek, Nyugat- és Dél-Dunántúlon tíz százalékkal, Dél- és Észak-Alföldön kettő-négy százalékkal több vendégéjszakát jelentettek a szálláshelyek.

A szállodák átlagosan 31 százalékos szobakihasználtsággal működtek 2004. január-februárban, ami három százalékponttal magasabb a 2003 azonos időszakában mért értéknél. Ezen belül a négy- és ötcsillagos házak 41-42 százalékos, a gyógyszállodák ötven százalékos szobafoglaltságot mértek.

Növekvő bevétel

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összességében 17,9 milliárd forint bevételt értek el, ami folyó áron 15 százalékkal több, mint 2003 január-februárjában. Az összes bevétel 47 százaléka szállásdíjakból, 31 százaléka a szálláshelyek üzemeltetésében lévő vendéglátóegységek tevékenységéből, 22 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

Mindhárom bevételcsoport jelentős mértékben - a szállásdíjbevétel 17, a vendéglátás és az egyéb szolgáltatásokból származó bevétel 14 százalékkal - növekedett. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágazat együttes fogyasztóiár-indexe január-februárban 11 százalékos növekedést jelez. Ezen belül a vendéglátás területén 11, a szálláshely-szolgáltatás területén kilenc százalékos áremelkedést mértek.