Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ma kezdődik a költségvetés vitája

2004.10.29. 07:57
A Parlament ma megkezdi a jövő évi költségvetés vitáját. A javaslatból kiderül, hogy a tavalyinál több bevételt vár az állam az evásoktól és az áfából, ugyanannyi adóra számítanak a gazdasági társaságoktól, és kevesebbre a személyi jövedelemadóból.
Jövőre az idei tervvel közel megegyező nagyságrendű, 277 milliárd forint körüli bevételt vár a kormány a privatizáció folyatásából - ezt is tartalmazza a 2005-ös költségvetési törvényjavaslat birtokunkba került segédanyaga. Az előterjesztésnek ma kezdődik a parlamenti vitája. Az ÁPV az idén több mint 40 milliárd forint osztalékbevételhez is jut, ám jövőre e forrásból a részvényértékesítésekből adódóan kisebb összeg folyhat be a privatizációs ügynökséghez.

Ahogyan a kormány már bejelentette, az infrastruktúra-fejlesztések - autópálya-, börtön-, kollégiumépítés - a magán- és a közszféra újszerű együttműködése, a PPP keretében folytatódhatnak. Az M5-ös autópályán kívül 248 kilométernyi olyan sztrádaszakasz építése van folyamatban, amely jövőre költségvetési kifizetést igényel. Ennek a fedezetét azonban csak részben állami források biztosítják: az idén közel 200 milliárd forintot szántak gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztésre közpénzekből, míg 2005-re alig valamivel többet 33 milliárdnál; a többit a koncesszióból származó bevételekből finanszíroznák a tervek szerint.

Újdonság, hogy a törvényjavaslat az eddigi metodika alapján számolt államháztartási deficit mellett közli a magánnyugdíj-pénztári befizetésekkel korrigált számokat is. Az érvényben lévő metódus alapján számolt idei 5,3 százalékos eredményszemléletű hiány 2005-ben a kormány tervei szerint 4,7 százalékra csökkenne, míg az új elszámolási rend szerint kimutatott passzívum az idei 4,5-ről 3,8-re mérséklődne. Ha elfogadja ezt a számítási módot az Európai Bizottság, az euróátvétel időpontja elérhető közelségbe kerülne.