Gusztáv
-4 °C
1 °C

Benyújtotta a kormány a költségvetést

2004.10.07. 16:15
Benyújtotta a költségvetés tervezetét Draskovics Tibor pénzügyminiszter, mégpedig abban a vízibivalybőrből készült táskában, melyet Szili Katalin házelnöktől kapott erre a célra. A kormány egy hetet késett a büdzsé benyújtásával, ugyanis a törvény szerint ezt legkésőbb szeptember 30-ig kellett volna megtennie.
Draskovics Tibor a törvényben előírtakhoz képest egy héttel később, ma délután nyújtotta be a 2005-ös költségvetési javaslatot. A pénzügyminiszter a házelnöktől kapott vízibivalybőr táskában vitte át a minisztériumból a parlamentbe a törvényt. Az Index "Górcső és Büdzsé" Gyorsolvasó Szakbizottsága első körben a bevételi oldalt vizsgálta meg.

Egyre több az evásoktól

Az állam 2005-ben 5847 milliárd forint bevételre számít, és a tervek szerint 6526 milliárd forintot érnek el a kiadások. Mindebből következik, hogy jövőre 679,3 milliárd forint lesz az államháztartási hiány. Mindez a pénzügyminiszter szerint összhangban van a május közepén elkészített konvergenciaprogrammal, vagyis a tervek szerint 4 százalékos gazdasági növekedés és 4,5 százalékos éves infláció mellett, 4,1 százalék lesz az államháztartási hiány.

A kormány 464 milliárd forint bevételre számít társasági adókból, 75,3 milliárd adót vár az evás cégektől, 64,2 milliárdra a játékadóból és összesen 21 milliárdot az ökoadóból. Ez utóbbinál az energiaadóból 10,7 milliárd bevételre számít, a sokszor megváltoztatott környezetterhelési díjból pedig 11,5 milliárd forintra.

Tervek és valóság

Társasági adóból és játékadóból tavaly ugyanennyi bevételt vártak, evából viszont tavaly csak 54 milliárdra számítottak. Evából csak az első negyedévben befolyt az egész évre tervezett összeg több mint fele, így valószínűleg az év végén több lesz a befolyt adó a vártnál. Az idén bevezetett ökoadóból viszont a tavalyi tervek nagyobbak voltak, mint az ideiek. A környezetvédelmi adót csökkenti, hogy az utolsó pillanatban kikerült a törvénytervezetből az eldobható palackokra kivethető termékdíj.

Az úgynevezett banki adóból 37,8 milliárd forintra számít a pénzügyi tárca. A pénzügyi tárca szeptember elején jelentette be, hogy a pénzügyi intézetek társasági adóját 16-ról 24 százalékra emeli. Később a kormány és a bankok megegyeztek a kamatkülönbözet-adó bevezetésében.

Jövőre is az általános forgalmi adóból számítanak a legtöbb bevételre, összesen 2048 milliárd forintra, jövedéki adóból 672 milliárd, a sokat vitatott és állandóan megváltoztatott regisztrációs adóból pedig 62,6 milliárd forintra számítanak. Tavaly 1893 milliárd forint áfabevétellel és 661 milliárd forint jövedéki adóval számolt a költségvetés.

Személyi jövedelemadóból a tervek szerint 2005-ben 1016 milliárd forint folyik be. Ez csak 20 milliárd forinttal kevesebb, mint a tavalyi terv, bár a korábbi bejelentések szerint százmilliárd forintról mondott volna le az állam az adótábla megváltoztatásával. Egyéb lakossági illetékekből az állam 99,6 milliárd forint bevételt vár.