Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Adó- és hiánycsökkentést ígérnek egyszerre

2004.10.06. 18:27
Takarékos lesz, de hozzájárul ahhoz, hogy 2005-re kicsit jobban éljünk - így jellemezte röviden Draskovics Tibor a jövő évi költségvetést. Három markánsan meghatározott célja lesz a büdzsének, a munkahelyteremtés, az adócsökkentés és a fiatalok támogatása. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint helyesen tették, hogy nem nyújtották be a javaslatot akkor, amikor még csak ügyvezető volt a kormány.
Helyesen tették, hogy az ügyvezető kormány időszakában nem nyújtották be a költségvetés tervezetét - utalt a miniszterelnök arra, hogy a törvény szerint ezt szeptember 30-ig meg kellett volna tenni. Gyurcsány Ferenc szerint világosak a prioritások a jövőre vonatkozó tervekben, a legfőbb cél pedig a terhek igazságosabbá tétele.

Az ideinél világosabb arcélű, markánsabb költségvetést nyújt be a kormány - jellemezte a javaslatot Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint három prioritás lesz jövőre: a munkahelyteremtés, az adócsökkentés és a fiatalok támogatása. Ehhez kisebb és takarékosabb állam kell, illetve teljesíteni kell a konvergencia programban vállaltakat.

Rózsaszín jövő

A pénzügyminisztérium négy százalékos gazdasági növekedéssel számol, Draskovics szerint a bruttó haza termék 90 milliárd euró, vagyis 22 250 milliárd forint lesz. A remények szerint a lehetőségekhez igazodva növekednek a reálbérek, a nyugdíjak és a fogyasztás. De mindez csak olyan mértékben, hogy ne menjen a jövő rovására.

Munkahelyek

"Többen kell, hogy többet keressenek" - adta ki a jelszót Draskovics Tibor. Új munkahelyeket beruházásokon keresztül szeretne létrehozni az állam. Ezen kívül még az illeték és adópolitikával is támogatnák a fiatalok elhelyezkedését, illetve a valamilyen ok miatt hátrányos helyzetben lévőket.

Fiatalok

A fiatal, gyermekes családoknak nyújtott támogatások igencsak hangsúlyosan jelennek meg a jövő évi pénzügypolitikában. Az előbb említett munkahelyteremtés mellett nekik szól a fészekrakó program, amiről az Index korábban már beszámolt. A koncepció lényege, hogy minimális önrésszel vásárolható lakás harminc év alatti fiataloknak, illetve a félszocpolt is könnyebben kapják meg.

Fejlesztések

Az Európai Uniótól jövőre 270-300 milliárd forint támogatást kaphat Magyarország fejlesztésekre. Ez azt jelenti, hogy most már nem csak a saját költségvetésbőllehet gazdálkodni.

Folytatódik az autópálya-építés, a kormány befejezi 2006-ra az ígért szakaszok megépítését. A kormány úgy döntött, hogy magántőkét is igénybe vesz a sztrádaépítésben, így koncessziós rendszerben épülnek meg az új pályaszakaszok. Ez az oka annak, hogy a költségvetésben kisebb összegek vannak elkülönítve erre a célra.

Adócsökkentés

Draskovics Tibor szerint most megmutatják a szkeptikusoknak, hogyan lehet egyszerre adót is és hiány is csökkenteni. A személyi-jövedelemadó mértéke a már korábban bejelentett módon változik.

Jövőre tovább mérséklődik az elsődleges hiány, a költségvetés kiadási oldala 4,1 százalékkal nő az ideihez képest, a bevételi 5,5 százalékkal. A tervek szerint az államadóság GDP-hez viszonyított aránya is csökken. Legfontosabbnak azonban az állam önmagára fordított költségeinek csökkenését nevezte. A kormány számol a tőzsdei nyereségadóval, bár az SZDSZ többször jelezte, nem ért egyet ezzel és nem szavazza meg.

A törvény 100 milliárd forintot különít el a büdzsében, ezzel az összeggel a kormány rendelkezik majd. Vagyis arra költi, amire szerinte szükség van. Draskovics Tibor szerint így lehetőség lesz a rugalmasabb alkalmazkodásra a nem várt folyamatokhoz.