Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Mire költik a pénzünk 2005-ben?

2004.10.08. 14:31
Az Index "Górcső és Büdzsé" Gyorsolvasó Szakbizottsága végigolvasta a 2005-ös költségvetés tervezetét. A hivatalos jellemzés szerint a gyarapodás és a takarékosság jegyében telik el a jövő év. Megnéztük, az állam mire költi a pénzünket.
A pártok jövőre is jól járnak, megkapják a szokásos költségvetési támogatást, ezen kívül a pártalapítványok révén is költságvetési pénzekhez jutnak. A pártok állami támogatása nem változott a tavalyihoz képest. Az MSZP 962,2, a Fidesz 817,4, az SZDSZ 282, az MDF pedig 284,1 millió forintból gazdálkodhat 2005-ben. A pártalapítványok támogatása csekély mértékben emelkedik, teljes büdzséjük jövőre 1,057 milliárd forintra rúg.

Ünnepel az állam

Jövőre 185 millióval jut több állami ünnepségekre, mint idén, így 1,25 milliárd forintot költhetnek erre a célra, igaz ha figyelembe vesszük, hogy az EU-csatlakozási ünnepségekre több mint 400 milliót költöttek, takarékosabb a jövő évi büdzsé. De nem minden esetben: megkétszereződik például a lakossági tájékoztatással kapcsolatos feladatokra fordítható keret, amely idén 836,2 millió forint volt, 2005-ben pedig már 1,5 milliárd forintot szánnak a feladatra.

Az állami protokollra is többet költenek közpénzből. Mádl Ferenc 225 milliót, Gyurcsány Ferenc 500 milliót költhet protokolláris célokra. Tavaly az államfő 198 milliót, a kormányfő 397 milliót kapott erre a célra. Állami kitüntetésekre 244 millió forint jut jövőre.

Egészséges vezetők

Az állami vezetők egészségügyi ellátásának költségei megháromszorozódnak: 136,5 millió forintra nőnek. A büdzsé szövegén egyébként tavaly óta csiszoltak a szakemberek, mert törvény szövegében az egészségügyi ellátás helyett már az "állami vezetőkkel kapcsolatos és egyéb humán feladatok támogatása" címszó szerepel.

Kiemelt érdeklődés

Az elmúlt hetekben, hónapokban az érdeklődés középpontjába kerültek egyes fejezetek, költségvetési támogatások. A négyes metró első szakaszának megépítésére 15,8 milliárd forintot szánnak. Parlagfű elleni védekezés támogatására 1,084 milliárd forintot különítettek el, az "Igyál tejet" programra 1,9 milliárd forint.

Az igazságügyi reform folytatásához 450 millió különítettek el. Ez utóbbi azért érdekes, mert Bárándy Péter, a Medgessy-kormány igazságügyi minisztere egy hete jelentette ki, hogy távozásának fő oka, hogy a jövőben nem látja biztosítottnak a területen szükséges reformok finanszírozását.

A környezetvédelmi adót csökkenti, hogy az utolsó pillanatban kikerült a törvénytervezetből az eldobható palackokra kivethető termékdíj. A gumiabroncsok termékdíjából 2 milliárd, a csomagolóeszközökéből 5,5 milliárd, a hűtőberendezésekéből 3,5 milliárd, az akkumulátorokéból 500 millió, a kenőolajokéból 7,5 milliárd, a reklámhordozó papírokéból 800 millió, az elektromos és elektronikai berendezések termékdíjából pedig 6 milliárd forint bevételre számítanak.

A közigazgatási rendszer korszerűsítése 60 millió forint, ebből 16 millió személyi juttatásokra, 39 millió dologi kiadásokra. Idén 100 millió forint volt ugyanerre a célra.

Útépítés és útfejlesztés

A Gyorsforgalmi úthálózat programjára, vagyis autópálya-építésre 33 milliárd forintot szán az állam. Bár a pénz kevésnek tűnik, de Draskovics Tibor pénzügyminiszter a tervezet bemutatásakor már jelezte, hogy kormánydöntés alapján a sztrádákat koncesszió keretében építik majd meg.

Közúti közlekedésbiztonságra 700 millió forint jut, útfenntartás és fejlesztésre 74,6 milliárd. A gazdasági tárca gépjárműadóból 800 millió forintra számít, regisztrációs díjakból pedig 62,6 milliárd forintra. Nemzeti Autópálya Rt. adósságainak átvállalása 70 milliárd forintjába kerül jövőre az államnak.

Egyházak támogatása

Az egyházak az idén is bőkezű támogatást kapnak az államtól. Az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények 805 millió forintot, az egyházak nemzetközi tevékenységének támogatására 20 millió forintot különít el az állam. A hittanoktatást 3,3 milliárddal támogatják közpénzből, ezen kívül még majdnem 12 milliárdot kapnak alapintézményeik működésére, vagyis az egy százalékos szja-támogatás kiegészítésére.

Ezen kívül az egyházak kapnak még az átadásra nem került ingatlanok utáni járadék címén 7,8 milliárd forintot. Az ötszáz főnél kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékára pedig 1,5 milliárdot szán az állam.

Új fejezetek

Új költségvetési fejezetként a területfejlesztés 76,4 milliárd forintot költhet el jövőre. A fészekrakó program elemeit is ebben a fejezetben találhatjuk: a fiatalok otthonteremtési támogatása használt lakásra 7 milliárdot, lakbértámogatásra 3,4 milliárd forintot különítettek el.

A kancelláriához került szintén új Nemzeti Sporthivatal az utánpótlás neveléstől a létesítmény fenntartásokig bezárólag 16,022 milliárdot költhet.