Erik, Alexandra
EUR 382,94 Ft
USD 364,22 Ft
9 °C
23 °C

Százmilliókba kerülhet az új kétszázas

2008.11.07. 16:44
Akár százmilliókba is kerülhet az államnak és az érmével működő automaták üzemeltetőinek az új kétszáz forintos bevezetése. A Magyar Nemzeti Bank próbanyomatokkal segíti az egyes üzemeltetőket automatáik átalakításában.

Az új kétszáz forintos jövő évi bevezetése miatt több tízezer érmével működő automatát kell átalakítaniuk az automaták üzemeltetőinek, derült ki az RTL híradójából. Ez az átalakítás nagyjából 24 ezer áruautomatát érint, ami körülbelül 200 millió forintba fog kerülni, de ide tartoznak a játékautomaták, a parkolóórák, a 14 ezer nyilvános telefonkészülék, amelyek átalakítási költsége ennek akár a többszöröse is lehet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2009-ig fokozatosan cseréli le a papír bankókat az új érmére. Emellett felvette a kapcsolatot az egyes üzemeltetőkkel, hogy az általuk készített próbaveretekkel segítsék az üzemeltetők készülékeinek átalakítását az új fém kétszázasok befogadására.

Az érmére váltás hátterében elsősorban nemzetgazdasági megtakarítás és hosszabb távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság későbbi átállását az euróra.

Idén októberben lehetett voksolni, hogy milyen előlapja legyen az új érmének. Két hét alatt közel kétszázezer ember szavazott az új kétszáz forintos érme lehetséges motívumaira.

Legtöbben, a voksolók több mint fele a Lánchidat választotta, ezen kívül a Megyeri-hídra, a fehér gólyára, nagy fakopácsra, Magyarföldi cifra kankalinra, a kövér daravirágra lehetett szavazni (korábban az Index szavazásán is Széchenyi hídja nyert).

Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerül forgalomba. A kétszáz forintos bankjegy várhatóan 2009 végéig, törvényes fizetőeszköz marad.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek