Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Nagy és kétszínű lesz az új 200-as

2008.09.12. 09:59
Döntött a jegybank arról, milyen lesz az új kétszázas érme – értesült az Index. Noha az MNB hivatalos közleményt még nem tett közzé, lapunk úgy tudja, hogy akárcsak a 100-as, a 200-as is sárga és ezüst színű lesz, csak éppen fordítva: kívül lesz sárga, belül ezüst színű. Tudomásunk szerint az új érme lesz a legnagyobb magyar érme, ahogyan az előző 200-as is volt. A hátlapjáról internetes szavazás kezdődik még ebben a hónapban.

Olyan színű 200-ast szeretne a jegybank is, mint az Index-olvasók. Az MNB vezetőinek döntése értelmében úgy lesz kétszínű a januárban forgalomba kerülő új fémpénz, ahogyan az az Index szavazásán a legnagyobb támogatást kapta: kívül sárga, belül ezüst színű, tehát a 100-as érmének éppen az inverze. Ez hasonló megoldás, mint amit az 1 és 2 eurós esetében alkalmaznak, de ott éppen fordított a helyzet: a nagyobb címlet a belül sárga, kívül ezüst és a kisebb, 1 eurós olyan színösszeállítású, mint a mi 200-asunk lesz (ami aligha lehet véletlen annak ismeretében, hogy az MNB részben az euró bevezetésére való lélektani felkészítésnek is szánja az új érmét, és értékben a 200-asunk van legközelebb az 1 euróhoz).

Nagy lesz és nehéz

A jegybank természetesen az érme egyéb fizikai paramétereiről is döntött. A 200-as lesz a legnagyobb magyar pénz, átmérője néhány milliméterrel meghaladja majd a most forgalomban lévő legnagyobb fémpénzét, az ötvenesét. Az új érme széle recézett lesz, így a vakok és gyengénlátók könnyebben meg tudják különböztetni más érméktől. Az már a mostani döntés előtt is biztos volt, hogy az érme rézötvözet lesz, allergiát okozó nikkelt és a korábbi 200-asban használt ezüstöt nem fog tartalmazni.

Az érme 28,3 milliméter átmérőjű lesz, súlyát 9 grammban, peremvastagságát 2 milliméterben állapították meg. Összehasonlításként: mostani legnagyobb fémpénzünk, az 50 forintos, 27,4 milliméteres, míg a mostani legnehezebb pénzünk, a százas, 8 grammot nyom.

Noha az új 200-as a százashoz hasonlóan bicolor lesz, annak gyártása során nem a száz forintosunk gyártásánál alkalmazott technológiát fogják használni. Köztudott ugyanis, hogy a százasokat nagyon sokszor nem fogadják el az automaták, így a döntést megelőző egyeztetések során az automaták kezelői – éppen a 100-assal kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt – kérték, hogy ne a mostanihoz hasonló, úgynevezett plattírozott anyagú érmét gyártson az MNB.

Hamarosan szavazhatunk róla

Az új 200-asok a jövő év első felében kerülnek forgalomba. Az év végéig várhatóan párhuzamosan lesznek forgalomban a papír 200-asokkal is, ez utóbbiakat ugyanis csak 2009. december 31-én tervezik kivonni a forgalomból.

A 200 forintos papírpénz bevonását a gyors elhasználódása, így nemzetgazdasági költségoldali okok indokolják – hangsúlyozta az MNB, amikor júniusban döntöttek a váltásról. Mivel a 200 forintos bankjegyet váltópénzként használjuk, gyorsan elhasználódik, és az ennek tulajdonítható magas újragyártási költségek növelik az államháztartás kiadásait, azaz az adófizetők terheit. A könnyen elhasználódó papírpénz helyett forgalomba kerülő fémpénz tartósabb, kezelése biztonságosabb, hiszen nem hamisítható illetve használata számos készpénzfizetési helyzetben praktikusabb, mint a bankjegyé – indokolta júniusban a döntését a jegybank.

Hamarosan szavazhatunk róla

A jegybank vezetősége arról nem döntött, hogy mi lesz az új érmén. Ahogyan ugyanis már korábban bejelentették, a fémpénz előlapjáról internetes szavazással fognak dönteni. Ezt megelőzően a jegybank szakértőkkel véleményezteti a lakossági szavazásra előkészített érmeképek terveit, majd az októberi internetesen szavazáson legtöbb szavazatot elnyerő érmekép lesz az, amelyet 2009-ben a kétszázas érmén láthatunk majd. Az érméről nemcsak interneten, hanem a (40) 12-12-12-es telefonszámon is lehet majd szavazni.

A jegybank júniusban döntötte el, hogy 2009 első felében ismét forgalomba hozzák a 200 forintos érméket. Ilyen pénzünk volt már 1992 és 1998 között, akkor összesen 11 millió darabot vertek belőle. Tíz éve, miután azok jelentős része – a magas ezüsttartalomhoz köthető városi legendák miatt – hamar kikerült a fiókok mélyére került, a jegybank kivonta a forgalomból.  • Vennék
  • Hírek