Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy és kétszínű lesz az új 200-as

2008.09.12. 09:59
Döntött a jegybank arról, milyen lesz az új kétszázas érme – értesült az Index. Noha az MNB hivatalos közleményt még nem tett közzé, lapunk úgy tudja, hogy akárcsak a 100-as, a 200-as is sárga és ezüst színű lesz, csak éppen fordítva: kívül lesz sárga, belül ezüst színű. Tudomásunk szerint az új érme lesz a legnagyobb magyar érme, ahogyan az előző 200-as is volt. A hátlapjáról internetes szavazás kezdődik még ebben a hónapban.

Olyan színű 200-ast szeretne a jegybank is, mint az Index-olvasók. Az MNB vezetőinek döntése értelmében úgy lesz kétszínű a januárban forgalomba kerülő új fémpénz, ahogyan az az Index szavazásán a legnagyobb támogatást kapta: kívül sárga, belül ezüst színű, tehát a 100-as érmének éppen az inverze. Ez hasonló megoldás, mint amit az 1 és 2 eurós esetében alkalmaznak, de ott éppen fordított a helyzet: a nagyobb címlet a belül sárga, kívül ezüst és a kisebb, 1 eurós olyan színösszeállítású, mint a mi 200-asunk lesz (ami aligha lehet véletlen annak ismeretében, hogy az MNB részben az euró bevezetésére való lélektani felkészítésnek is szánja az új érmét, és értékben a 200-asunk van legközelebb az 1 euróhoz).

Nagy lesz és nehéz

A jegybank természetesen az érme egyéb fizikai paramétereiről is döntött. A 200-as lesz a legnagyobb magyar pénz, átmérője néhány milliméterrel meghaladja majd a most forgalomban lévő legnagyobb fémpénzét, az ötvenesét. Az új érme széle recézett lesz, így a vakok és gyengénlátók könnyebben meg tudják különböztetni más érméktől. Az már a mostani döntés előtt is biztos volt, hogy az érme rézötvözet lesz, allergiát okozó nikkelt és a korábbi 200-asban használt ezüstöt nem fog tartalmazni.

Az érme 28,3 milliméter átmérőjű lesz, súlyát 9 grammban, peremvastagságát 2 milliméterben állapították meg. Összehasonlításként: mostani legnagyobb fémpénzünk, az 50 forintos, 27,4 milliméteres, míg a mostani legnehezebb pénzünk, a százas, 8 grammot nyom.

Noha az új 200-as a százashoz hasonlóan bicolor lesz, annak gyártása során nem a száz forintosunk gyártásánál alkalmazott technológiát fogják használni. Köztudott ugyanis, hogy a százasokat nagyon sokszor nem fogadják el az automaták, így a döntést megelőző egyeztetések során az automaták kezelői – éppen a 100-assal kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt – kérték, hogy ne a mostanihoz hasonló, úgynevezett plattírozott anyagú érmét gyártson az MNB.

Hamarosan szavazhatunk róla

Az új 200-asok a jövő év első felében kerülnek forgalomba. Az év végéig várhatóan párhuzamosan lesznek forgalomban a papír 200-asokkal is, ez utóbbiakat ugyanis csak 2009. december 31-én tervezik kivonni a forgalomból.

A 200 forintos papírpénz bevonását a gyors elhasználódása, így nemzetgazdasági költségoldali okok indokolják – hangsúlyozta az MNB, amikor júniusban döntöttek a váltásról. Mivel a 200 forintos bankjegyet váltópénzként használjuk, gyorsan elhasználódik, és az ennek tulajdonítható magas újragyártási költségek növelik az államháztartás kiadásait, azaz az adófizetők terheit. A könnyen elhasználódó papírpénz helyett forgalomba kerülő fémpénz tartósabb, kezelése biztonságosabb, hiszen nem hamisítható illetve használata számos készpénzfizetési helyzetben praktikusabb, mint a bankjegyé – indokolta júniusban a döntését a jegybank.

Hamarosan szavazhatunk róla

A jegybank vezetősége arról nem döntött, hogy mi lesz az új érmén. Ahogyan ugyanis már korábban bejelentették, a fémpénz előlapjáról internetes szavazással fognak dönteni. Ezt megelőzően a jegybank szakértőkkel véleményezteti a lakossági szavazásra előkészített érmeképek terveit, majd az októberi internetesen szavazáson legtöbb szavazatot elnyerő érmekép lesz az, amelyet 2009-ben a kétszázas érmén láthatunk majd. Az érméről nemcsak interneten, hanem a (40) 12-12-12-es telefonszámon is lehet majd szavazni.

A jegybank júniusban döntötte el, hogy 2009 első felében ismét forgalomba hozzák a 200 forintos érméket. Ilyen pénzünk volt már 1992 és 1998 között, akkor összesen 11 millió darabot vertek belőle. Tíz éve, miután azok jelentős része – a magas ezüsttartalomhoz köthető városi legendák miatt – hamar kikerült a fiókok mélyére került, a jegybank kivonta a forgalomból.