Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megdobják az egyházakat ötmilliárddal

2007.10.13. 00:12
Igazán megtetszhetett Veres János pénzügyminiszternek a törvényalkotás, két héten belül immár az ötödik javaslatot nyújtotta be a kormány nevében az Országgyűléshez. Ezúttal a 2007-es, tehát még az idei költségvetést írják át kissé.

Igazából három említésre méltó változtatást tartalmaz a terv, amivel az idei költségvetés szabályait kívánja átírni a kabinet. Most törvényileg is szentesítenék a koalíciós politikusok, illetve az egészségügyi tárca döntését, vagyis azt, hogy az Egészségbiztosítási Alap eddigi többletének egy részét visszaosztják a kórházaknak, adnak a szorult helyzetű mentőknek és csurgatnak pár milliárdot gyógyászatisegédeszköz-támogatásra és méltányossági gyógyszertámogatára is.

A kórházaknak egészen pontosan 10 milliárd forintot juttatnak, további 3 milliárdot pedig megcímkézve arra kapnak, hogy javítsák a páciensek étkeztetését és a higiéniás körülményeket. A mentőket 2 milliárd forinttal dotálják, gyógyászati segédeszközök támogatására 5,5, míg méltányossági gyógyszertámogatára 1,2 milliárd forinttal többet fordítanak majd, mint eddig gondolták.

Pár kis tétellel megfejelve ezek így összesen 22,2 milliárd forintos kiadásnövekedést jelentenek az idei, tehát hatályos költségvetési törvényben foglaltakhoz képest. Erre a nagyobb járulékbevételek nyújtanak lehetőséget: éppen ennyivel tesz szert több járulékbevételre az alap a gondoltnál, ami azt is jelenti, hogy ezzel az intézkedéssel a társadalombiztosítási kassza hiánya nem fog növekedni, csak a kiadási és bevételi előirányzat emelkedik.

Örülhetnek az egyházak is, ugyanis a törvény indoklása szerint őket sok milliárd forint kiegészítő támogatás illeti meg, aminek egy részét, egészen pontosan 5 milliárd forintot már most megkapnak. (Úgy jutnak hozzá ehhez az összeghez, hogy az általuk fenntartott iskolákban tanuló gyerekek, szociális intézményekben ellátott személyek után normatív támogatást kapnak, és ennek a mértékét srófolják most feljebb.) Hogy emiatt az apanázs miatt ne emelkedjen az idei költségvetési hiány, ezt az 5 milliárdot a például ilyen célra kitalált költségvetési egyensúlyi tartalékból veszi el a kormány. Vagyis az intézkedés egyik lába, hogy 5 milliárd forintot odaad az egyházaknak, a lépés másik lábaként pedig 5 milliárd forinttal (45 milliárdra) csökkenti a később, a kedvezően alakuló államháztartási bevételi és kiadási folyamatok láttán esetleg elkölthető központi egyensúlyi tartalékot.

Eltörlik a kőbe vésettnek hitt, a 2009-es és 2010-es költségvetést érintő megkötést, vagyis azt, hogy mekkora elsődleges (kamatkiadások és -bevételek nélküli) egyenleggel kell megalkotni az akkori büdzséket. Aggodalomra azonban az indoklás szerint semmi ok: folyik az ötpárti egyeztetés a kialakítandó közpénzügyi fegyelemről szóló törvény ügyében, és majd az fogja meghatározni a konkrét, bár most eltörlendő számokat.