József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megugrott a külkereskedelmi hiány

2005.09.08. 10:40
A tavalyi 250 millió eurós után idén 300 milliót meghaladó volt a magyar külkereskedelem hiánya. Az elemzők a tavalyi szinttel azonos deficitre számítottak. Az első héthavi hiány még így is alacsonyabb a tavalyinál.
A tavaly júliusinál több mint 50 millió euróval magasabb volt a külkereskedelem havi hiánya a hetedik hónapban. A deficit 304,3 millió eurót tett ki a tavaly júliusi 248.9 millió euróval szemben.

Felgyorsult a behozatal

Euróban számolva az export értéke 4,3 százalékkal, az importé 5,5 százalékkal bővült. Az első hét havi hiány 1,51 milliárd euró, ami nagyjából 1,1 milliárd euróval alacsonyabb a tavaly január-júliusi deficitnél. Az elemzők júliusra 250 millió euró körüli deficittel számoltak. A júliusi kivitel 77, a behozatal 70százalék-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

A júliusi hiánynövekedés kissé eltér a korábbi trendtől, az import exportdinamikát meghaladó üteme a korábbi hónapokra nem igazán volt jellemző. A tavalyitól lényegesen elmaradó deficit oka egyelőre számos kételyt vet fel. Az MNB és több elemző szerint is a valódi importvolumen a kimutatott számoknál magasabb. Az eltérés oka a számbavétel módjának változása (önbevallásos rendszer bevezetése) lehet.

Összességében a számok eddig igen kedvező folyamatokról árulkodtak, a júliusi adat azonban ezt kissé negatívan árnyalja. Az első 7 hónapban az export 9,3 százalékkal, az import 4,5 százalékkal bővült, tehát a kimutatott exportnövekedés duplája az importénak. A viszonyszámok értelmezésénél sem szabad azonban elfeledkezni a jelentős bázishatásról.