Bernadett
0 °C
4 °C

Ötezer lakást vesznek Bpesten évente a külföldiek

2005.11.23. 16:35
A külföldiek 80 százaléka új lakást vesz, többségük soha nem járt itt, csak befektetési céllal vásárol. Egyre nagyobb konkurenciát jelent azonban a Kelet-Európa, a Bulgáirában vásárók néhány éven belül 30-40 százalékos értéknövekedést remélnek, ami Magyarországon már nem lehetséges.

Évente 1.800 budapesti lakást vásárolnak meg külföldi, elsősorban ír, brit, holland, spanyol és skandináv magánszemélyek, a céges vásárlásokkal együtt a külföldi kézbe kerülő budapesti lakások száma a becslések szerint eléri az évi 5 ezret - jelenette ki Péter Ágnes, az Otthon Centrum külföldi ügyfeleket kiszolgáló részlegének vezetője egy budapesti konferencián szerdán. Új trend, hogy a külföldiek egyre gyakrabban vásárolnak Interneten vagy telefonon keresztül lakást, sokan közülük olyanok, akik még soha sem jártak Magyarországon - mondta a szakember a Budapest Business Journal (BBJ) és a ReSource Magyar Ingatlanpiac - 2005 elnevezésű konferenciáján.

Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a külföldi befektetők közül sokan - elsősorban az írek - újabb befektetési célpontok felé fordulnak, egyre többen vásárolnak ingatlant Bulgáriában a síparadicsomok közelében, illetve a tengerparton, ott ugyanis néhány éven belül 30-40 százalékos értéknövekedést remélnek, ami Magyarországon már nem lehetséges. Az idén az első félévben 900 külföldi magánszemély vásárolt Budapesten lakást - a befektetők 57 százaléka ír vagy brit -, s az idén is várhatóan 1800 fővárosi ingatlan kerül külföldi magánszemélyek tulajdonába - véli a szakember.

A város nem, csak a befektetés érdekli őket

A lakásvásárlók közül sokan nemcsak hogy nem jártak Magyarországon, de nem is szándékoznak idejönni, csupán befektetésként vásárolnak ingatlant. Gyakori, hogy a külföldiek nyugdíjuk kiegészítésére fektetnek ingatlanba, a nyugdíjalapok alacsony hozama ugyanis nem teszi lehetővé a megszokott életszínvonal fenntartását. A külföldi befektetők magyarországi megjelenéséhez járul hozzá az is, hogy míg a magas nyugat-európai ingatlanárak mellett 100 ezer euróért (cirka 25 millió forintért) már nem lehet kiadható lakást vásárolni, Magyarországon ez megtehető.

A külföldi befektetők 80 százaléka új, 20 százaléka használt lakást vásárol, legkorábban az ír magánszemélyek jelentek meg befektetőként - 2000 körül - a budapesti lakáspiacon. Írországban az ingatlanárak az utóbbi évtizedben tízszeresére növekedtek, így az írek egyre drágábban tudtak csak megtakarításukból lakást vásárolni. Az írek felújítandó, kis lakásokat is megvesznek, a britek és más nyugat-európai, illetve arab országbeli, magas jövedelmű befektetők elsősorban új lakásokba fektetnek.