Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Elrobog mellettünk Európa lakáspiaca

2007.02.08. 07:35
Az előrejelzéseket megcáfolva, a kametemelési ciklus ellenére sem mérséklődött igazán az európai lakáspiac száguldása 2006-ban. A Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) legfrissebb európai lakáspiaci körképében (European Housing Review) kitér Magyarországra is, s a megszorítások miatt a hazai lakáspiac mérséklődését tartja valószínűnek 2007-re. Európa legdinamikusabb árnövekedését Dániában, Norvégiában és Lengyelországban regisztrálták, míg Magyarország egyértelműen a sereghajtók közé tartozik.

A tanulmány Magyarországról szóló része kiemeli, hogy az újépítésű lakások ára átlagosan 5-7 százalékkal nőtt, míg a használt piacon ennél szerényebb árnövekedés volt megfigyelhető 2006-ban. Ezzel hazánk kilóg a régiós sorból, melyet az elemzés részben azzal magyaráz, hogy Magyarországon közel sem olyan szűk a kínálat mint a szomszédos országokban.

A megszorító intézkedésktől a jelentés egyértelműen a kereslet visszaszorulását várja, mely a lakáspiac aktivitását várhatóan visszaveti 2007-re, illetve elképzelhetően 2008-ra. Az építési engedélyek száma 2006-ban már jelentős csökeknést mutatott, s az elemzés az építkezések visszaesését prognosztizálja az idei évre is. Emellett a piac egyik legnagyobb kockázataként a devizában való eladósodottságot említi az RICS.

A lakhatás költségei nőnek

Baross Pál FRICS, az RICS magyarországi szövetségének elnöke a European Housing Review-ról a Portfolio-nak elmondta, hogy a magyar lakáspiac "gyengén" szerepel, azaz általánosságban sem a használt, sem az új építésű lakások piacán nem várható áremelkedés. Véleménye szerint ez önmagában nem lenne káros, sőt, inkább az a problémás, amikor a lakásszektor egy erős inflációs spekulatív nyomás alatt van. Szerinte azonban az európai összefoglaló nem tér ki arra, hogy Magyarországon a stagnáló lakásárak ellenére nőni fognak a lakhatási költségek, ami egy bújtatott árnövekedés, mely legalább annyira káros, mintha a lakásárak nőttek volna. - véli Baross Pál.

Varsó robog

Az európai lakáspiac általánosságban nem követte az amerikai példát és tudomást sem véve az emelkedő kamatkörnyzetről és a túlfűtöttséget emlegető elemzőkről, 2006-ban további áremelkedést produkált. Kiemelkedő árnövekedést figyelt meg az RICS Dániában, Norvégiában, Görögországban, Írországban, Svédországban és Lengyelországban. A "nagyok" közül az Egyesült Királyságban tovább folytatódott az árak szárnyalása, míg Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban minimális mérséklődés mutatkozott. Európa "beteg embere" továbbra is Németország a középtávon is várhatóan stagnáló lakásáraival, míg Nyugat-Európában egyedüliként 2006-ban Portugáliában csökkentek a lakásárak.

2006-ban mintegy 33 százalékkal nőttek az ingatlanárak Varsóban, mellyel a lengyel főváros Európa egyik legdinamikusabban "fejlődő" lakáspiacát tudhatja maga mögött. A lengyel árszáguldást a Housing Review a kínálat szűkösségével és a fokozódó külföldi befektetésekkel indokolja. Az EU-hoz idén csatlakozott mindkét országban 10% fölötti áremelkedés volt megfigyelhető 2006-ban, mely folyamat várhatóan tovább folytatódik ebben az évben is.

Az EU 2004-es és 2007-es bővítése kihat a nyugat-európai lakáspiacokra is, elsősorban Írországra és az Egyesült Királyságra. A szigetországokba korlátlanul fogadott kelet-közép európai munkavállalók ugyanis jelentős keresletnövekedést jelentenek a nagyobb ír és angol városokban. A munkavállalói hullámhoz - melyben egyértelműen a lengyelek járnak ez élen - ebben az évben csatlakozhatnak a bolgárok és a románok is, ami további lökést jelent majd az ír és az angol piacnak.

Nerm számít a kamatemelés

Hiába emelt 150 bázispontot 2006 során az EKB, az európai jelzálogpiac még a lakáspiacnál is dinamikusabban fejlődött a tavalyi évben. A 12 eurózóna-beli országból 8-ban kétszámjegyű növekedést regisztrált az RICS, a legmagasabbat Görögországban, Spanyolországban és Írországban. A jelzálogfelvétel az eurózónán kívűl is igen aktív volt 2006-ban, az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban is dinamikus bővülést zárt a piac.