Judit
2 °C
7 °C

Elrobog mellettünk Európa lakáspiaca

2007.02.08. 07:35
Az előrejelzéseket megcáfolva, a kametemelési ciklus ellenére sem mérséklődött igazán az európai lakáspiac száguldása 2006-ban. A Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) legfrissebb európai lakáspiaci körképében (European Housing Review) kitér Magyarországra is, s a megszorítások miatt a hazai lakáspiac mérséklődését tartja valószínűnek 2007-re. Európa legdinamikusabb árnövekedését Dániában, Norvégiában és Lengyelországban regisztrálták, míg Magyarország egyértelműen a sereghajtók közé tartozik.

A tanulmány Magyarországról szóló része kiemeli, hogy az újépítésű lakások ára átlagosan 5-7 százalékkal nőtt, míg a használt piacon ennél szerényebb árnövekedés volt megfigyelhető 2006-ban. Ezzel hazánk kilóg a régiós sorból, melyet az elemzés részben azzal magyaráz, hogy Magyarországon közel sem olyan szűk a kínálat mint a szomszédos országokban.

A megszorító intézkedésktől a jelentés egyértelműen a kereslet visszaszorulását várja, mely a lakáspiac aktivitását várhatóan visszaveti 2007-re, illetve elképzelhetően 2008-ra. Az építési engedélyek száma 2006-ban már jelentős csökeknést mutatott, s az elemzés az építkezések visszaesését prognosztizálja az idei évre is. Emellett a piac egyik legnagyobb kockázataként a devizában való eladósodottságot említi az RICS.

A lakhatás költségei nőnek

Baross Pál FRICS, az RICS magyarországi szövetségének elnöke a European Housing Review-ról a Portfolio-nak elmondta, hogy a magyar lakáspiac "gyengén" szerepel, azaz általánosságban sem a használt, sem az új építésű lakások piacán nem várható áremelkedés. Véleménye szerint ez önmagában nem lenne káros, sőt, inkább az a problémás, amikor a lakásszektor egy erős inflációs spekulatív nyomás alatt van. Szerinte azonban az európai összefoglaló nem tér ki arra, hogy Magyarországon a stagnáló lakásárak ellenére nőni fognak a lakhatási költségek, ami egy bújtatott árnövekedés, mely legalább annyira káros, mintha a lakásárak nőttek volna. - véli Baross Pál.

Varsó robog

Az európai lakáspiac általánosságban nem követte az amerikai példát és tudomást sem véve az emelkedő kamatkörnyzetről és a túlfűtöttséget emlegető elemzőkről, 2006-ban további áremelkedést produkált. Kiemelkedő árnövekedést figyelt meg az RICS Dániában, Norvégiában, Görögországban, Írországban, Svédországban és Lengyelországban. A "nagyok" közül az Egyesült Királyságban tovább folytatódott az árak szárnyalása, míg Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban minimális mérséklődés mutatkozott. Európa "beteg embere" továbbra is Németország a középtávon is várhatóan stagnáló lakásáraival, míg Nyugat-Európában egyedüliként 2006-ban Portugáliában csökkentek a lakásárak.

2006-ban mintegy 33 százalékkal nőttek az ingatlanárak Varsóban, mellyel a lengyel főváros Európa egyik legdinamikusabban "fejlődő" lakáspiacát tudhatja maga mögött. A lengyel árszáguldást a Housing Review a kínálat szűkösségével és a fokozódó külföldi befektetésekkel indokolja. Az EU-hoz idén csatlakozott mindkét országban 10% fölötti áremelkedés volt megfigyelhető 2006-ban, mely folyamat várhatóan tovább folytatódik ebben az évben is.

Az EU 2004-es és 2007-es bővítése kihat a nyugat-európai lakáspiacokra is, elsősorban Írországra és az Egyesült Királyságra. A szigetországokba korlátlanul fogadott kelet-közép európai munkavállalók ugyanis jelentős keresletnövekedést jelentenek a nagyobb ír és angol városokban. A munkavállalói hullámhoz - melyben egyértelműen a lengyelek járnak ez élen - ebben az évben csatlakozhatnak a bolgárok és a románok is, ami további lökést jelent majd az ír és az angol piacnak.

Nerm számít a kamatemelés

Hiába emelt 150 bázispontot 2006 során az EKB, az európai jelzálogpiac még a lakáspiacnál is dinamikusabban fejlődött a tavalyi évben. A 12 eurózóna-beli országból 8-ban kétszámjegyű növekedést regisztrált az RICS, a legmagasabbat Görögországban, Spanyolországban és Írországban. A jelzálogfelvétel az eurózónán kívűl is igen aktív volt 2006-ban, az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban is dinamikus bővülést zárt a piac.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?