Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nagyon kicsi lakások épülnek

2005.11.03. 09:27
Az épített lakások átlagos alapterülete 88 négyzetméter, de egyre magasabb a kicsi, 60 négyzetméternél kisebb lakások száma - derül ki a KSH adataiból. Az idén 23 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és 38 ezer lakásra adtak ki építési engedélyt.
Az idén 23 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és több mint 38 ezer lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 4 százalékkal több, az új lakásépítési engedélyeké 9 százalékkal kevesebb, mint tavaly - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. A fővárosban egyre több lakás épül, a megyei jogú városokban és községekben azonban visszaesett az építkezés.

Eladásra

Néhány éve még szinte homogén lakásépítési szerkezetet eredményeztek a túlnyomórészt lakossági építkezések. Ma már két egyenrangú építtető van jelen, a vállalkozások szerepe nem sokkal kisebb, mint a lakosságé. Az idén a használatba vett lakások 43 százalékát vállalkozások építtették és 52 százalékát a természetes személyek. Ennek megfelelően az új lakások közel fele (46%) eladásra épült és alig több mint fele (51%) saját használatra. Az új lakóépületek lakásainak fele többszintes, többlakásos, illetve lakóparki, a családi házas építkezés aránya 47 százalék.

Az épített lakások átlagos alapterülete 88 négyzetméter, 7 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Ebben az időszakban már több lakás épült 60 négyzetméternél kisebb alapterülettel (35%), mint 100 négyzetméter feletti nagysággal (31%). Az egy évvel ezelőtti adatok még fordított arányt mutattak - 29-36 százalék volt e két kategória egymáshoz viszonyított aránya.

Az új lakások építésének területi megoszlását a főváros kiemelkedő jelentősége határozza meg. Az országos átlagban 4 százalékos növekedés mellett itt 43 százalékkal több a használatba vett lakások száma, és a fővárosnak nemcsak az országos, de a közép-magyarországi régión belüli súlya is jelentősen megnőtt.