Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Még több új lakás a fővárosban

2005.10.26. 12:31
A budapesti lakáskínálat bővülésére számít a HVB bank tanulmánya. Az elemzés szerint a hozamszintek fokozatosan megközelítik a nyugat-európait. A szakértők arra számítanak, hogy a kiskereskedelmi beruházások döntő többségében vidéken lesznek kiskereskedelmi fejlesztések. A lakáspiaci növekedés 2010-ig nem haladja meg a mindenkori inflációt, a bérleti díjak stagnálni fognak.
A magyar piacon jelenleg érvényesülő 7,7 százalékos átlagos hozam 2010-re 6,7 százalékra csökken - mondta Kocsis Péter, a HVB Bank ügyvezető igazgatója. Ez már hosszú távon fenntartható, stabil hozamszintnek felel meg. A legnagyobb hozamcsökkenés az ipari ingatlanoknál várható, itt a jelenlegi 9,5 százalékos hozam 7,5 százalékra csökkenhet.

Húsz százalékos bővülés

A lakáspiaci vonatkozások tekintetében a HVB tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy az éves tízezres budapesti állománybővülés 12 000-re nőhet a következő években. Az állománybővülés lépést tart a kereslet bővülésével, így az árak esetében nem várható az inflációt meghaladó emelkedés.

Kocsis Péter hangsúlyozta, hogy az átlagos várakozások nagy szórást mutathatnak a hely függvényében. A szakember szerint az átlagnál nagyobb növekedés(a megfelelő helyszínek fogyásával) a luxusingatlanok terepén lehet. A szakember erősödő versenyt, javuló minőséget vár az elkövetkező években a lakáspiactól, valamint arra számít, hogy egyre nagyobb lesz a szempontja annak, hol helyezkedik el a lakás.

Főleg boltok épülnek

A piaci hozamcsökkenést állománybővülést kíséri, elsősorban a kiskereskedelemben. Ezek a következő években legalább egymillió, a irodafelületek minimum ötszázezer, az ipari területek 350 ezer négyzetméterrel bővülnek. A jelenlegi állományhoz képest öt éves időtávon a bővülés 50, 40 és 30 százalékos lehet.

A HVB nem valószínűsíti, hogy a bérleti díjak tovább csökkennének, ugyanakkor árnövekedés sem valószínű, növekedés mindössze az állományban lesz. Az állománybővülést nem kíséri az üresedési ráta változása, tehát a telítettség valószínűleg nem fog a jelenlegi 85 százalékról magasabbra emelkedni.

A hozamváltozással kapcsolatban Kocsis Péter elmondta: az ingatlanpiaci hozamok két tényezőből, kockázatmentes hozamból és felárból állnak. A felár egyik része azért van mert a befektető ingatlanba fektet, a másik részt az ország indokolja. A kockázatmentes hozam jelenleg 3 százalékos (ez egy tízéves EU-kötvény szintjének felel meg), tíz éven belül ez 3,2 százalékra nőhet.

Tovább épül a Váci út

Az irodapiac fejlesztési terepei a Váci út, Buda központi része, a Soroksári út, Dél-Buda és Üllői út belső részei lehetnek. Az ipari ingatlanok a gyorsforgalmi utak mellett várják a szakemberek. Kocsis Péter szerint érdekes lehet Nyíregyháza és Szeged térsége, ahol a gyorsforgalmi utak, hosszú távon az EU-ba nem várható országokhoz érnek. A kiskereskedelmi ingatlanok területén vidéken lehetnek jelentős fejlesztések, valamint várható a bevásárlóutcák megújulása.

A lakáspiaci állami támogatások jelentőségéről Kocsis Péter elmondta, hogy fenntartása mindig fontos lesz politikai szempontból, ugyanakkor lényegi bővülés nem várható. A devizahitelek súlya fennmarad, amely továbbra is vállalható feltételek mellett biztosít lehetőségeket a lakásvásárlóknak.