Auguszta
-3 °C
2 °C

A megszorítások elintézik a lakáspiacot

2006.05.17. 13:48
A beharangozott megszorító intézkedések - főleg az áfaemelés és a közszféra várható létszámcsökkentése - miatt sokan elhalaszthatják lakásvásárlásaikat egy felmérés szerint. Az ingatlanpiaci folyamatok azonban alapvetően javuló tendenciát mutatnak. Bár javarészt a befektetési céllal épített ingatlanok javították fel a GKI és az AL Holding fővárosi ingatlanindexét, az is kiderült: soha nem akartak még ennyien lakást vásárolni Budapesten, mint most.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és az AL Holding közös ingatlanpiaci felmérése szerint 75 ezer háztartás tervezi biztosan, hogy lakást vásárol a közeljövőben. Ilyen magas érték az elmúlt négy évben egyszer sem fordult elő, a tavalyi év első negyedévében például csupán 52 ezer háztartás - vagyis az ideinek kétharmada - volt biztos lakásvásárlási szándékában.

Szigorítás és túlkínálat

Felhőtlen örömre azonban ennek ellenére sincs ok. Illy Péter, az ALH vezérigazgatója szerint a várható kormányzati megszorítások több szempontból is káros hatással lesznek az ágazatra. Nemcsak - sőt, nem is elsősorban - a támogatások esetleges további csökkentése jelent problémát, mivel egyre nagyobb teret hódít az önerő nélküli, főként devizahiteleken alapú finanszírozás, amelynek lendületét a Fészekrakó program korhatárának felemelése sem törte meg.

A kormányzatban várható erőteljes karcsúsítások, és így a köztisztviselők és közalkalmazottak körében várható jelentős elbocsátások azonban komolyan lefaraghatják a keresletet ebben a biztos pénzügyi háttérrel rendelkező vásárlói körben. Ez főleg azért jelent problémát, mert az ágazatban - a korábbi felmérések szerint is - már most is komoly a túlkínálat.

Ezt alátámasztják a GKI adatai is, főként a fővárosban. A GKI által megkérdezett budapesti ingatlanközvetítők és egyéb piaci szereplők 89 százaléka túlkínálatról számolt be, a helyzet Pesten rosszabb, valamivel kedvezőbb a helyzet Budán (az értékesítők számára).

1800 lakás azonnal beköltözhető

Emellett tovább nő az eladatlan lakások száma a fővárosban. Márciusi adatok szerint már 1800 azonnal beköltözhető lakás van Budapesten. Ez azonban jellemzően a strukturális túlkínálat miatt van, emiatt ez a szám a GKI és az AHL szakemberei szerint az elkövetkezendő években várhatóan nem nagyon fog változni. Ennek azonban némileg ellentmondanak azok az erre az évre vonatkozó előrejelzések, amelyek szerint idén az év utolsó negyedévében több lakást adnak át, mint addig összesen.

A GKI felmérésében némi bizalomra ad okot, hogy a felmérés szerint az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó cégek az elkövetkezendő 12 hónapban az új és a használt lakások piacán is a jelenleginél valamivel kedvezőbb helyzetre - a túlkínálat némi csökkenésére - számítanak. Az árak esetében jelentős változást nem várnak, a használt lakások piacán stagnálást, míg az új építésű lakásoknál 2 százalékos áremelkedést várnak a következő egy évben.

A GKI-AL Holding ingatlanpiaci indexe az első negyedévben -13,8 ponton áll, ami lényeges javulást az elmúlt időszakhoz képest. A pesszimizmus azonban továbbra is a lakáspiacon a legerősebb, míg a piaci szereplők legkedvezőbbnek az üzlethelyiségek piacát ítélik meg.