Tamás
-7 °C
8 °C

Betarthatatlan a lakástámogatási rendelet

2003.05.28. 16:39
A módosított lakástámogatási rendelet megoldhatatlan feladat elé állítja a bankokat. A jövő héttől egy család csak egyszer kaphat támogatott lakáshitelt. A pénzintézetek azonban nem tudják ellenőrizni, kinek van máshol kölcsönszerződése. A bankszövetség 'pozitív listát' hozna létre, ez azonban adatvédelmi aggályokat vethet fel. Az átmeneti időszakban elhúzódhat az igények elbírálása.
A júniusban hatályba lépő lakástámogatási rendelet szerint egy család csak egy támogatott hitellel rendelkezhet. Az egy hitelintézet hibájából jogosulatlanul felvett állami támogatást az adóhatóság a hitelintézeten hajtja be - közölte a módosításokat bejelentő sajtótájékoztatón Csabai Lászlóné, lakásügyi kormánymegbízott.

A bankoknak nincs idejük átállni

Azonban a lakáshitelezés módosításáról szóló kormányrendelet júniusi hatálybalépését követően a megváltozott szabályok betartása komoly problémát jelent a pénzintézeteknek. A bankok számára az jelent nehézséget, hogy bármilyen ellenőrző rendszer kialakítása több hónapot vehet igénybe, a törvénymódosítás pedig pár nap múlva életbe lép.

Porcsalmy Imre, a bankinformatikai rendszerekkel foglalkozó VemSoft Kft. vezetője az MTI-nek elmondta: a rendelet a bankok feladataként írta elő, hogy megvizsgálja, a hitelkérelmet benyújtó család valóban csak egy államilag támogatott hitelt kapjon. Ez azonban megoldhatatlan a pénzintézetek számára, hiszen azok csak a saját ügyfeleiket tudják ellenőrizni, más bank nyilvántartásába nem láthatnak bele.

Listázna a Bankszövetség

A Bankszövetség által már korábban szorgalmazott, úgynevezett 'pozitív lista' megoldhatná a problémát. Az elképzelések szerint ebben a központi adatbázisban mindenki szerepelne, aki kölcsönhöz jutott, illetve hitelkérelmét éppen elbírálják. Sürgető viszont annak tisztázása, hogy milyen adatvédelmi elvek alapján lehet létrehozni egy ilyen állományt. Az adatvédelmi problémákról az ominózus sajtótájékoztatón érdeklődő újságíróknak azt válaszolták: a rendszer kidolgozásakor erre a problémára is választ találnak.

A 'pozitív lista' bevezetésével a szakember szerint az ügyfelek is jól járnak. A központi adatállományból ugyanis nemcsak az derül ki, hogy van-e az ügyfélnek hitelszerződése, hanem az is, hogy azt rendszeresen törleszt-e. A nemfizetők kiszűrése azért jelent megtakarítást, mert az általuk okozott kárt a bankok beépítik kamataikba. Ezzel a módszerrel viszont a bankok számára csökken a kockázat, és olcsóbb lehet a hitel. A lista bevezetésével ráadásul a hitelbírálat időigénye is csökkenhet, mert egyetlen adatbázisból kinyerhető az ügyfélre vonatkozó összes szükséges információ - mondta az MTI-nek Porcsalmy.

Szakemberek szerint a földhivatali rendszer átállítása is megoldást jelenthet a problémára. Jelenleg csak az derül ki az ingatlan-nyilvántartásból, hogy egy bizonyos ingatlannak ki a tulajdonosa. Arra azonban nem ad választ a rendszer, hogy egy embernek hány és milyen ingatlan van a tulajdonában. Ha a földhivatali nyilvántartás a rendszer korszerűsítésével erre is kiterjedne, az megkönnyítené a hiteligénylők és a bankok helyzetét. Emellett szintén hozzájárulna a kölcsönigények gyorsabb elbírálásához - állítják ingatlanforgalmazással foglalkozó szakemberek.

Hosszabb lesz az elbírálási idő?

Csakhogy amíg ez a rendszer nem áll fel - vagyis a nyári hónapok során szinte biztosan -, addig éppen ellenkező folyamatok várhatók. Erről az Index kérdésére egy nevének elhallgatását kérő banki szakember nyilatkozott. A pénzintézetek ugyanis várhatóan az eddiginél alaposabban vizsgálódnak majd, hogy elkerüljék az esetleges 'melléfogásokat', a támogatott hitelek indokolatlan folyósítását.

A bankok óvatossága miatt az is elképzelhető, hogy a kölcsönigénylőknek az eddiginél nehezebb lesz lakáshitelhez jutni. Meglehet az is, hogy a bankok az új rendszerben jelentkező kockázataik miatt újabb egyszeri költségekkel terhelik a hiteligénylőket. Erre azonban az éles piaci verseny miatt kevés esélyt lát az Indexnek nyilatkozó pénzintézeti szakember. Arról nem is beszélve, hogy ezek az egyszeri költségek így is jelentősek: egy tízmillió forintos hitel felvétele esetén elérhetik a 400 ezer forintot.