Kázmér
-2 °C
15 °C

Ellentmondásos a lakáshitel-tervezet

2003.05.26. 11:23
Több ponton is hibás a lakáshitel-támogatásról szóló készülő kormányrendelet - tudta meg a NAPI Gazdaság. A bankok még lobbiznak a támogatás emeléséért.
Ellentmondásos, hogy a kizárólag új lakásra felvehető úgynevezett kiegészítő kamattámogatású hitelek esetében a kamatplafon 6 százalék, míg ha az új ügyfél új lakásra jelzáloglevél-támogatású hitelt vesz fel, akkor a kamat csak 5 százalék. Vagyis új lakásra a két hitelfajtánál más-más kamatot kell felszámítani.

A bankot és az ügyfelet is támogatják

A kiegészítő kamattámogatású hitelnél ráadásul a bank és az ügyfél is kap támogatást, ez a konstrukció mégis drágább lenne a rendelet szerint. Jelenleg a bankokban a kiegészítős hitel éppen hogy 1-2 százalékkal kedvezőbb kamatozású, mint a csak jelzáloglevél-támogatású.

Hiba van magával az állami támogatással is. A használt lakásra adott hitelnél az állampapír-referenciahozam 105 százaléka jár, ennyi a kiegészítő típusúnál is. Az új lakásra felvett, jelzáloglevél-támogatású hitelnél azonban az állam csak a referenciahozam 105 százaléka mínusz egy százalékot ad. A bankok ez utóbbi hitelen így csak kis nyereséget érnének el, különösen az évente változó kamatozásúnál.

Még lobbiznak a bankok

A NAPI Gazdaság információi szerint egyébként a drasztikusan csökkenő állami támogatás ellen egyes bankok még mindig erős lobbizást folytatnak, de a módosítás alapeleme - a támogatást az állampapírhozamhoz kötik - már nem változik. Kérdés, hogy a bankok kicsikarhatnak-e a bejelentettnél nagyobb támogatást. Úgy tűnik, a Pénzügyminisztérium hajthatatlan, így a bankoknak az utóbbi egy év extraprofittal járó hitelezéséről végérvényesen le kell mondaniuk.