Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Eltűnik a Lánchíd?

2005.05.24. 08:06
Egy törvénytervezet hatására engedményezhetővé válhatnak az APEH-tartozások. Közben bizonytalanná vált a Lánchíd program jövője is, amelynek keretében a GKM elsősorban mikro- és kisvállalkozások részére nyújtana faktoring szolgáltatáshoz kamattámogatást.

Már készül az a törvénytervezet, amely lehetővé tenné az APEH-tartozások engedményezését, vagyis az ilyen követelések is faktorálhatóvá válnának - tudta meg a Napi Gazdaság. Ez jelentősen megdobhatja a faktoringpiac növekedését, amire szükség is van, hiszen idén eddig nem túl rózsás a kép.

Valamennyi szereplő élénkebb piacot várt erre az évre, s most mégis lassabban indulnak be az üzletek a kis- és középvállalatoknál (kkv), aminek az okait nem igazán találják a faktorcégek - mondta lapunknak Rédei Gabriella, a Magyar Faktorszövetség (MFSZ) elnöke. Közben bizonytalanná vált a Lánchíd program jövője is.

Bizonytalan a Lánchíd program

A Lánchíd Faktoring Programban mikro- és kisvállalkozások részére nyújtott faktoring szolgáltatáshoz a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kamattámogatást biztosít. A Napi Gazdaság kérdésére a GKM-ben Pogácsás Péter, a tárca kkv-kért felelős főosztályvezető-helyettese megerősítette, már zajlik az ezzel kapcsolatos felülvizsgálat. Elmondta, hogy a program beindításakor volt egy gyors felfutás, a belépő faktorcégek a meglévő ügyfélkörüket behozták a rendszerbe, ám ezt követően megállt a növekedés, s nem érte el a megcélzott kis- és középvállalkozásokat.

AZ EU nem engedi

A GKM ráadásul a nagy áruházláncok élelmiszer- és agrártermék-beszállítóit is szeretné segíteni, ám ez a Lánchíd programon belül - miután az EU ezt nem engedi - nem megy. Ezért az áruházláncokkal készülnek megállapodást kötni, hogy e kör számára kedvezőbbé válhasson a faktorálás. A Lánchíd program átgondolása mellett szól, hogy szűkültek a GKM forrásai is - tette hozzá Pogácsás. Az még nem dőlt el, hogy az új mellett megmarad-e, akár szűkebb formában is, a Lánchíd program.

Akárcsak tavaly, idén is kiszorulhatnak a faktorcégek az agrártámogatások előfinanszírozásából - állítja a faktorszövetség elnöke. Rédei szerint most is azoknak a szereplőknek juthat a piac, akiknek tavaly. Így az OTP Banknak, amely például már létre is hozta a kamarákkal közös cégét erre a feladatra. Az agrárfaktoringban további nehézséget okoz a faktoroknak, hogy nagy lesz a verseny azokért a gazdálkodókért, akiket finanszírozni lehetne. Az elnök úgy látja, a szövetségük által kezdeményezett faktoringtörvény megalkotásában idén már nem történik előrelépés, s egyelőre az is bizonytalan, hogy az MFSZ által kívánatosnak tartott új jogszabály megalkotásának milyen a fogadtatása a Pénzügyminisztériumban.