Géza
-12 °C
-4 °C

László Csaba: utódomnak nagyobb a politikai támogatottsága

2004.02.06. 16:38
László Csaba szerint utóda nagyobb politikai támogatottságot fog élvezni. A távozó pénzügyminiszter úgy látja, "egy új szereplő mindig kap egy új lehetőséget, hogy másképp játsszon ugyanabban a darabban".
László Csaba távozó pénzügyminiszter a Reutersnek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy utóda nagyobb politikai támogatottságot fog élvezni, miután a kormány ráébredt, a szigorú költségvetési politika szükségességére. László Csaba szerint félő, hogy Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszternek kevés lesz a mozgástere, mert a megbolygatott pénzpiacok kevésbé fogják tolerálni a költségvetési és politikai melléfogásokat.

Ugyanaz a darab, más szerep

A távozó pénzügyminiszter szerint "Egy új szereplő mindig kap egy új lehetőséget, hogy másképp játsszon ugyanabban a darabban". Az elmúlt másfél év megmutatta, hogy bizonyos döntéseket könnyebb meghozni, ha a helyzet kikényszeríti őket.

László, aki február 15-én válik meg posztjától, úgy látja, hogy a közvélemény- kutatásokban egyre rosszabbul szereplő szocialisták csak azután voltak hajlandók beleegyezni az idei költségvetés 120 milliárd forinttal való megkurtításába, hogy a múlt hónapban tovább gyengült a forint.

"Decemberben még úgy érzékeltem, hogy a politikusok maximum 35 milliárd forintos csökkentést hajlandók elfogadni, s ma már 120 milliárdnál tartunk". A Medgyessy kormány első pénzügyminisztere szerint a forintsáv tavaly júniusi eltolása után elég volt néhány szóbeli intervenció kijelentés, és megnyugodtak a piacok. "Most jóval kisebb a mozgástér a manőverezésre, ami egyébként sem volt nagy".

Balul sült el

Elemzők szerint tavaly júniusban a kormány rosszul időzítve és gyengén kommunikálva keresztülvitte a forint leértékelését, hogy eleget tegyen az erős forint miatt panaszkodó exportőrök igényeinek. A lépés visszaütött, több mint tíz százalékkal gyengült a nemzeti valuta, s ezt követte a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése.

"Önmagában a sáveltolás nem változtatott sokat a helyzeten, mivel a forint árfolyama soha sem volt a sáv gyenge szélének a közelében, de a lépés rossz üzenet volt a piacok számára, ami nem állt szándékunkban - mondta László Csaba, aki szerint a 2003. évi hiány túllépését - 90 milliárd forint, azaz a GDP fél százaléka erejéig - az okozta, hogy nőttek az adósságszolgálat költségei, miután a Magyar Nemzeti Bank 12,5 százalékra emelte a kamatokat.

"Tavaly az államháztartás hiánya 1,5-2,0 százalékponttal csökkent. Ez mutatja, hogy megkezdődött a kiigazítás. A bérpolitikában is ésszerű irányba indultunk el". A távozó pénzügyminiszter megemlítette, hogy a BUX index az idén 10 000 pont fölé emelkedett szemben a hivatalba lépésekor aktuális nyolcezerrel.

László elmondta: a koalíciós pártok megvonták támogatásukat a 2004. évi költségvetés tervezetétől, annak ellenére, hogy a kormány tavaly július közepén meghozta a szükséges döntéseket, amikor egyúttal 2008-at is megjelölte az euró bevezetésének dátumaként. "Engedményeket kellett tennünk, de úgy tűnt, egyik koalíciós partner sem hajlandó támogatni a költségvetést". László szerint a magyar gazdaság helyzete attól függ, hogy a növekedés, a beruházások, az ipari termelés, az export kedvező elmozdulása képes-e tartós maradni.