Szilárda
0 °C
6 °C

Ebből aztán nem lesz növekedés

2008.05.30. 09:49
2008 I. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene - az előzetes számítások alapján - 4,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal. A nemzetgazdasági beruházások mértéke az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - 1 százalékkal esett vissza.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a vállalati szektorban továbbra sincs jelentős kapacitásbővítés, ami a közeljövő növekedési kilátásai kapcsán kedvezőtlen hír.

A gyenge éves növekedési dinamikára egyébként részben számítani lehetett, hiszen a múlt év elején a Hankook nagyberuházása a feldolgozóipart húzta, az autópálya- és egyéb útépítések teljesítményében pedig szintén erős bázishatás húzta le az indexet.

Ugyanakkor a negyedéves növekedés is negatív, ebben pedig nincs sok egyedi hatás, ráadásul a feldolgozóipar alacsony aktivitása is kiábrándító. A vállalatok - vélhetően a gyengülő külső konjunktúra, illetve a kedvezőtlen belső környezet hatására - növekedési kilátásaikat pesszimistán ítélik meg, legalábbis erről árulkodnak az adatok.

Ami mégis kedvező, hogy néhány szegmensben mutatkozik élénkülés. Elsősorban a kereskedelmi ágat érdemes megemlíteni (a bővülésén belül a nagy áruházláncok beruházásai jelentősek), de mintha az állami fogyókúra is a végéhez közelítene az egészségügyben. Összességében a gép és berendezés típusú beruházások viszonylag stabil tempóban bővülnek, az építési tevékenység viszont tovább zuhant.

A mostani adatok arra is rávilágítanak, hogy - amint az várható volt - nem a beruházások okozták a GDP-növekedés minimális gyorsulását az első negyedévben.