Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Veres minden szépet és jót ígért

2008.05.23. 14:59
Egy-két hónapja lefújták, hogy lesz jövőre adó- és járulékcsökkentés, ma azonban Veres János pénzügyminiszter újfent az elvonás mérséklése mellett tett hitet.

Adócsökkentő és adóátrendező javaslatok is várhatók a jövő évi adóváltozási előterjesztésben - mondta Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az MTI kérdésére kijelentette: lesz jövőre adó- és járulékcsökkentés, ennek mértékét azonban csak a költségvetés félévi teljesítményeinek ismeretében, június 30-a után lehet meghatározni. Ugyancsak kérdésre válaszolva kifejtette: a márciusi állampapírpiaci hozamemelkedés 2009-re 100 milliárd forinttal csökkentette az adó és járulékcsökkentések mozgásterét, de ha a következő időszakban a hozamok kedvezően alakulnak, az elvesztett forrás egy része visszatérhet, hozhat mozgástér emelkedést.

Szeret, nem szeret, szeret, nem szeret...

Veres mai kijelentésével pálfordulást hajtott végre, de legalább a korábbi érvelésével konzisztens módon tette. Februárban Gyurcsány Ferenc kormányfővel karöltve mutatta be a kabinet által "társadalmi vitára" bocsátott három adócsomag-javaslatot. Akkor 200-250 milliárdos mozgástérről beszélt a miniszterelnök. Utána azonban néhány héttel, a "társadalmi vita" kellős közepén, kerek perec lényegében lefújta az egészet Gyurcsány, mondván, elillant a mozgástér.

Veres is ugyanezt a forgatókönyvet követte, előbb néhány tízmilliárdos mozgástér-szűkülésről beszélt, aztán már 100 milliárdosról, aztán pedig arról, hogy nincs mód adócsökkentésre jövőre. Most azonban már ismét lát lehetőséget az elvonás enyhítésére. Most is az állampapírpiaci mozgásokkal érvelt, persze, a hozamok viszont április óta nem nagyon mentek lejjebb.

Nem hűtöttük le a gazdaságot, ugyan már!

Veres János nem tartja megalapozottnak azokat a külföldi véleményeket, amelyek szerint a kedvező mezőgazdasági eredmények akár jelentősen is növelhetik a gazdaság bővülési ütemét. Úgy vélte, nincs ok az idei GDP prognózis módosítására még. A kormány az idén 2,4 százalékos bővüléssel számol.

Kérdésre válaszolva nem értett egyet azokkal a szakértői véleményekkel sem, amelyek szerint túlhűtötté vált a gazdaság. Elemzők, sőt volt és jelenlegi jegybankelnök(ök) azonban az utóbbi hetekben több ízben is felhívták a figyelmet, hogy vészesen leszakadunk a térségbeli államoktól, versenytársainknál az itteni többszöröse a gazdasági növekedés üteme.

Teljesíthetőnek nevezte a pénzügyminiszter az idei államháztartási hiánycélt, elmondta, hogy a féléves deficit várhatóan jobb lesz az időarányosan tervezett mértéknél, és év végén a GDP 4 százalékán belül marad. Ez nem lenne egyáltalán meglepetés, pár napja mi is megjegyeztük, hogy megítélésünk szerint nagy az esély az idei 4 százalékos deficitcél túlteljesítésének, amennyiben a kormány nem lazít a gyeplőn.

Szép jövő

A miniszter hangsúlyozta azt is: a 2008-as makrogazdasági folyamatokban látszik, hogy lezárult a stabilizáció legnehezebb, első szakasza; tovább javul az egyensúly, gyorsul a növekedés, lassul az infláció, és kedvezően változnak a jövedelmek, kismértékű fogyasztásbővülés várható.

Veres János kijelentette: a kormány nem tervezi az állami beruházások lassítását, vagy megszüntetését, ezt kifejezetten helytelennek tartaná. Hozzátette: az állami beruházások szerepelnek a konvergenciaprogramban, és lassításuk, megszüntetésük akár 1 százalékponttal is csökkentené a GDP bővülési ütemét. A miniszter megjegyzése nem véletlen, lapunk számolt be arról, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök kormányra való kerülés esetén leállíthat nagy állami beruházásokat.

Az erős forintot illetően a pénzügyminiszter úgy vélte, hogy ez is az országgal szembeni bizalom erősödését és a fundamentumok javulását mutatja.