Alfréd
-3 °C
3 °C

Lakáshitel önrész nélkül?

2004.05.26. 09:36
A jövőre érkező garanciaalapnak köszönhetően a hitel értéke megközelítheti a vásárolni kívánt lakás árát. Mindehhez szükség lesz a pozitív adóslista bevezetésére.
Jövőre elindulhat a lakáshitelek garanciaalapja, amelynek létrehozásához négymilliárd forint tőkére lesz szükség - mondta a NAPI Gazdaságnak Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke. A garanciarendszert azok vehetik igénybe, akik nem rendelkeznek megfelelő önrésszel a lakásvásárláshoz. A garancia díja a hitelköltséget egy százalékkal növeli majd, s Fegyverneky szerint az alap hamar nyereségessé válhat.

Pozitív adóslista

A javaslat a Nemzeti Lakásprogram (NLP) második olvasata részeként hamarosan a kormány elé kerül - hangzott el az IIR GmbH "Lakossági üzletág a bankszektorban 2004" című konferenciájának első napján. Mindehhez szükség lesz a pozitív adóslista bevezetésére, amit ki is harcolunk - szögezte le Fegyverneky.

Ezzel lehetővé válik, hogy a lakásvásárlók akár az ingatlanok hitelbiztosítéki értékének (hb) 95 százalékára is kapjanak hitelt. A bankok jelenleg az ingatlanok hb-értékének hatvan, maximum hetven százalékáig nyújthatnak kölcsönt. A konstrukció főként a friss házasoknak jó, mivel a hb-érték a lakások eladási áránál általában 15-25 százalékkal kisebb, ezért a fennmaradó részre szocpolt kérve és az áfa-visszaigénylést kihasználva a méltányolható lakásigény szerinti otthon mindössze egymillió, legfeljebb kétmillió forint önrésszel is elérhető.

Négymillió ingatlan

Az OLÉH újra betette az NLP-javaslatok közé a használt lakásra felvehető félszocpol bevezetését, amit ez a kormány korábban megígért, majd elodázta a bevezetését. A konferencián elhangzott, hogy a magyarországi lakásvagyon összértéke 35 ezer milliárd forint. Ez négymillió lakóingatlan között oszlik meg, amelyeknek mindössze 18 százaléka terhelt jelzáloggal. Az Európai Unió országaiban negyven-nyolcvan százalék ez az arány. A lakáshitelezés koncentrációját jól jellemzi, hogy a hitelek több mint a felét budapesti és Pest megyei ingatlanokra vették fel, ami számottevő kockázatot jelent.

Nem véletlen a devizahitelek hirtelen térnyerése, hiszen azok kamatait alacsonyan, a forinthitelek kamatait magasan tartja bankok többsége. Nem is csoda, hogy a bankok ezt kínálják, hiszen az euróhitelek kamatmarzsa az MNB szerint 5,5-8 százalék, a svájci franknál 4,5-7 százalék; a támogatott lakáshiteleké az "aranykorban" hét-kilenc százalék volt, s ez a decemberi rendeletmódosítás után mára 1,8-3,2 százalékra olvadt - tájékoztatott Szolnokiné Pap Judit, az MNB Pénzügyi Stabilitási Főosztályának vezetője.

A bankoknak ezen kell osztozniuk a jelzálogbankokkal az OTP-n belül ez teljes egészében házon belül marad. Harmati László, az FHB vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy az FHB június elsejétől kijön devizahiteleivel; úgy tudjuk, az OTP Bank egy hónappal később követi majd. Az MNB szakértője többször is figyelmeztetett a komoly devizaárfolyam- és kamatkockázatokra.