2010-ben nem lesz eurónk

2006.05.31. 12:45
A londoni elemzők elégedetlenek a kormányprogrammal, mert nem részletezi, hogy milyen eszközökkel akarja elérni a deficit csökkentését. Azt azonban feltételezik, hogy a kormány nemsokára bejelenti az eurócsatlakozás céldátumának eltolását.

Londoni feltörekvő piaci elemzők az új kormány tegnap ismertetett programjából szerdán azt emelték ki, hogy abban nem szerepel a 2010-es eurócsatlakozási céldátum. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a kormány új, későbbi céldátumot jelent be. Az elemzések egyöntetűen megemlítik, hogy a programból hiányoznak a számszerű költségvetési tervek.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői által szerdán kiadott kommentár szerint a beterjesztett program a következő négy év reformterveinek "általános útmutatója", amely nem részletezi, hogy az államháztartási hiány miképp fog 2008-ig a GDP-érték 3 százalékára (a maastrichti feltételekben előírt felső határra) csökkenni a cég által az idei évre várt "több mint nyolc" százalékról. A program mindazonáltal említést tesz arról, hogy a tervezett deficitcsökkentés zömmel a korábban már jóváhagyott adócsökkentések feladásából ered, áll az elemzésben.

Ennyi nem elég

A JP Morgan elemzői azt olvasták ki, a kormányprogram 2007-2008-ra a gazdasági növekedés 3-4 százalékra történő csökkenésével számol, és ez illeszkedik egy "mérsékelt", 350-400 milliárd forintos költségvetési szigorító csomaghoz, amit a sajtó is rebesget.

A Goldman Sachs befektetési csoport londoni részlegének kommentárja szerint is "meglehetősen általános" a kormányprogram, és nincsenek benne "nagy meglepetések". A cégnél úgy vélik, továbbra is kérdéses, hogy a "tűzoltó jellegű bevételnövelő lépések" után a kormány miként tudja csökkenteni a kiadásokat. A "kisebb és hatékonyabb állam" megteremtése "az elmúlt négy évben is folyamatosan téma volt, nem sok eredménnyel", áll a Goldman Sachs kommentárjában. Az elemzés szerint az, hogy a programban kifejezett említés történik a politikai ciklus második felére várt bérnövekedésről és adócsökkentésről, a későbbi költségvetési lazítás komoly kockázatára utal.

A londoni Dresdner-elemzők az általuk korábban megjósolt magyarországi piaci kockázatok közül azt látják megvalósulni, hogy a kormány nem fog gyorsan előállni megfelelő mennyiségű részlettel a költségvetési konszolidációs tervekről. A Dresdner szerint a kormány a befektetői bizonytalanságot adóemelések és kiadáscsökkentések megfelelő törvénykezési programmal alátámasztott kombinációjával tudná minimalizálni. Egy ilyen bejelentés június 10-én piaci megugrást okozhat, és igazolhatja azt a széles körű helyi meggyőződést, hogy "ezúttal másképp lesz", bár erre egyelőre nincs sok bizonyíték, áll a szerdai elemzésben.

2010-es euró törölve?

A beterjesztett kormányprogram nem tartalmaz eurócsatlakozási céldátumot, csak azt írja, hogy az euró meghonosítása a gazdasági fejlődés eszköze, és nem a gazdaságpolitika célja. Ebből a JP Morgan elemzői arra következtetnek, hogy a kormány be fogja jelenteni a 2010-es céldátum halasztását, ami a szerdai londoni elemzés szerint szükséges is a középtávú reformtervek hitelességének erősítéséhez.

A Goldman Sachs is kiemeli, hogy a programban nem szerepel az euró 2010-es bevezetése, csak az, hogy a kormányzati időszak közepére teljesülnek az euróövezeti csatlakozás feltételei. Az elemzés szerint ez annak jelzése lehet, hogy a 2010-es csatlakozási céldátum "nincs kőbe vésve", de a kormány egyben fontosnak tartotta jelezni, hogy ettől függetlenül nem hagyott fel a hiánycsökkentéssel.

A Dresdner-elemzés szerint a kormány "hitelességi deficitjét" legjobban az eurócsatlakozási céldátum "mérsékelt" halasztásának bejelentésével, és egy ehhez mellékelt, hiteles reformcsomaggal lehet kezelni.  • Tippek
  • Hírek