Gyorsítják az M0-ás híd építését

2006.05.15. 15:15
Felgyorsítják az M0-ás északi Duna-hídjának az építését. A beruházó cégnek a tavaszi árvíz okozta kényszerszünet miatt kell belehúznia, aggodalomra azonban nincs oka: a 3,2 kilométeres híddal 2008 tavaszára kell elkészülniük.

Az árvíz utáni kényszerszünetet követően gyorsítják az M0-ás körgyűrű dunai hídjának építését Budakalász és Újpest között - mondta a Hídépítő Zrt. Duna-hidak igazgatóságának vezetője hétfőn. Raptai Kálmán közölte: a 62 milliárd forintos beruházás keretében épülő, összesen 3,2 kilométer hosszú, 29 pilléren álló híd 2 kilométeres szakasza ível majd át a Duna fölött.

A híd szélessége 47 méter lesz, amelyen 2-szer 2 sávban közlekedhetnek majd az autók, de gyalogos- és kerékpáros forgalomra is alkalmas lesz. Az úgynevezett ferdeköteles híd a jelenlegi legkorszerűbb technológiával készül. Az egyenként 20 méter hosszúságú acélelemeket a Ganzacél Zrt. budapesti üzemében gyártják le, innen Csepelre szállítják, ahol behajózzák őket és vízi úton érkeznek a helyszínre.

Raptai Kálmán tájékoztatása szerint a Szentendrei-szigeten 100 méteres sávban zárt munkaterületet alakítottak ki, és egy később elbontható bárkahidat építettek a budai oldal és a sziget között. Ezen a szerkezeten szállítják majd az építési anyagokat a helyszínre. A híd középen nyitható a hajóközlekedés zökkenőmentessége érdekében. A híd várhatóan 2008 tavaszára készül el.