Magyarországra elég gáz érkezik

2009.01.01. 11:42
Szerződés szerint érkezik a földgáz Magyarországra, egyelőre nincs fennakadás a gázszállításban.

Miközben az orosz Gazprom teljesen elzárta az ukrán gázcsapokat, a többi európai vevő továbbra is megfelelő gázmennyiséget kap. Magyarországra is a szerződés szerint érkezik a földgáz, egyelőre fennakadás, közölte a Földgázszállító Zrt, a hazai nagynyomású földgázszállító távvezetékrendszer tulajdonosa és üzemeltetője. A vállalat állandó kapcsolatban van a környező országok diszpécser szolgálataival, és folyamatosan figyeli a földgázellátó rendszert.

Elzárás

Oroszország negyedére csökkentette csütörtökön reggel magyar idő szerint 8.00 órakor az Ukrajnának szállított gáz mennyiségét, mivel a 2008-ra szóló szerződés ebben az időpontban lejárt, és nem sikerült megállapodni az új feltételekről. Mind a Gazprom, mind Ukrajna vezetése elmondta, hogy az intézkedés nem érinti az Európába irányuló orosz gázszállítást, és a csütörtök délelőtti első hírek szerint a gáz a szerződéseknek megfelelő mennyiségben áramlik Európába.

A tárgyalások az új szerződésről hetek óta folytak, egészen az év utolsó napjáig. Oroszország az európai piaci árakra akart áttérni idén, vagyis körülbelül 400 dollárt kért volna ezer köbméterenként, de végül Vlagyimir Putyin kormányfő 250 dolláros - erősen kedvezményes - árat szabott. Kijev azonban csak 201 dollárt hajlandó fizetni. 2008-ban alig 180 dollárért kapta Ukrajna a gázt, ugyancsak hosszas viszály után. A gáz ára Ukrajna egész gazdaságára jelentős hatással van, nem csupán a költségvetést terhelő összeg miatt, hanem azért is, mert az ország számos iparágának jövedelmezőségét is jelentősen befolyásolja. Ukrajna a kétmilliárd dolláros felhalmozódott adósságát kijevi közlés szerint december 31-én átutalta, de a Gazprom szerint 600 millióval kevesebb érkezett csak meg.

Vita van a tranzit áráról is. Ukrajna ezer köbméterenként 2 dollárt követel, a Gazprom 1 dollárt akar fizetni. Ukrajna néhány napja javasolta, hogy a tárgyalásokba vonják be az Európai Uniót, csütörtökre virradó éjszaka pedig memorandumot juttatott el Oroszország kijevi nagykövetségére, amelyben a tárgyalások sürgős folytatását követelte.

Elszakadás

Korábban a Gazprom felhívta európai vásárlói figyelmét arra, hogy az Ukrajnával fennálló gázviszály esetleg fennakadásokat okozhat az európai szállításokban is. A monopólium ezzel igyekezett elkerülni a 2006-os események megismétlődését: akkor a Gazprom elzárta a csapot, de Kijev a tranzitgázból fedezte szükségleteit, és ez kimaradásokat okozott az európai szállításokban. Ukrajna most is nyíltan fenyegetőzött az európai szállítások akadályozásával, amit a Gazprom zsarolásnak minősített.

Az ukrán-orosz gázviszály mögött politikai okok is vannak. Ukrajna igyekszik csatlakozni a NATO-hoz, amit Moszkva megpróbál megakadályozni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek