Albin
0 °C
11 °C

Elkelt a magyar Vivendi

2003.01.07. 10:40
Nem egyedül vette meg a magyar távközlési piac második számú játékosát az ingatlanban utazó amerikai AIG: a cég a brit GMT Communicationsszel karöltve fizeti ki a vételárat, amely a Népszabadság szerint 450 millió dollár alatt maradt. A duó hajt a PanTel-re is, így minden eddiginél reálisabbnak néz ki, hogy a Matávnak komolyan vehető konkurenciája alakuljon ki.
A The New York Times korábban azt írta: az anyavállalat 450 millió dollárra taksálta a Vivendi magyar leányvállalatát, amely tavaly 41 milliárd forint bevétel mellett 4 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el.

A Népszabadság szerint a vételár végül ezen összegnél kevesebb, de pontos számot a napilap sem közölt. Az ár értékelését segíti, ha tudjuk, hogy magyarországi megjelenése óta a Vivendi nagyjából 550 millió dollárt fordított hálózata kiépítésére.

Irodaházak és nyugdíjalapok

A vásárló konzorcium egyik tagja, az amerikai AIG ingatlanberuházásiról ismert. A Napi Gazdaság szerint a vállalkozás az M1 Business Park és az Airport Business Park logisztikai központokban, illetve a kardpenge formájú Alkotás Point, valamint az IP West irodaházakban érdekelt.

A GMT Partners egy 365 millió eurót mozgató távközlési befektetési társaság. A pénzt főként nagy nyugdíjalapok és bankok adták össze. A cég honlapjának tanúsága szerint portfoliójukba tartozik a Herald Media, az Inflow Group, Inc., az Inner City Media Corporation, a NETGEAR, a North Dakota Holdings, a Security Broadband Corp., a Smith Broadcasting Group és a Southampton Photonics.

Kell a Pantel?

Tavaly a vezetékes telefonvonalak 79 százaléka volt a Matáv, 12 százalék a Vivendi, 5 százalék a Hungarotel, míg 2-2 százalék az Emitel és a Monortel kezében. Mivel az Emitel is a Matávé, a volt monopólium 81 százalékkal részesedik.

Az amerikai-brit befektető duó piaci hírek szerint érdekelt lehet az üzleti kommunikáció területén erős Pantel Rt. megvásárlásában, amellyel remekül kiegészíthetnék a hat megyében működő vonalas szolgáltatóval (V-fon), internetszolgáltatóval (V-net) és egy adatátvittellel foglalkozó céggel (V-com) rendelkező Vivendit. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a parlament informatikai bizottságának egyik tavaly év végi ülésén olyan megjegyzést tett, amelyből gyanítható volt, hogy az AIG-GMT tandem valóban készül a holland KPN kivásárlására.

A Pantel egyik nagy értéke a MÁV sínei mellett kiépített több ezer kilométeres kábelhálózat. A cég érdekeltsége az EuroWeb internetszolgáltató is.