Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Straub Elek nem tart az amerikai tőzsdei szigortól

2002.08.16. 09:33
Az amerikai könyvelési visszaélések orvoslására hozott, drákói szigorúságú Sabranes-Oxley törvény hatálya elvileg kiterjed az amerikai piacokra bevezetett külföldi vállalatokra, köztük az 1997 novembere óta letéti igazolásaival a New York-i tőzsdén is jelen lévő Matávra is. Straub Eleket, a Matáv elnök-vezérigazgatóját a Napi arról kérdezte, milyen érzésekkel fogadta a törvényi szigorítást, nem aggódik-e a szankciókat olvasva.
- Aggodalomra igazán nincs semmi okom. Megértem az intézkedések szükségességét, miként a befektetők felháborodását is a manipulációk láttán. Úgy vélem azonban, mindez minket közvetlenül aligha érint. A Matáv a privatizációs folyamat kezdete, tehát már csaknem egy évtizede mindig nagyon szigorúan igyekszik betartani minden könyvviteli szabályt, 1997 óta eleget teszünk az amerikai számviteli és tőzsdei előírásoknak is. Nem tudok elképzelni olyan esetet, hogy valamely szabályt tudatosan megsértsünk.

- Az Enron-ügyben az auditor túlzottan kedvezett a menedzsmentnek. A Matávnál akadnak viták a könyvvizsgálat során?

- Voltak olyan esetek, amikor a mi felfogásunk eltért a könyvvizsgálóétól - a privatizáció óta a PriceWaterhouseCoopers az auditorunk - de ha vitára került sor, engedtünk a könyvvizsgáló érveinek. Egyébként annak érdekében, hogy a Matáv még véletlenül se sértse meg a meglehetősen bonyolult előírásokat, sok olyan döntést hoztunk, amely hazai terepen szokatlan. Igyekeztünk alkalmazkodni a SEC és a NYSE ajánlásaihoz. A Matáv vállalatirányítási rendszere intézményesen garantálja az átláthatóságot, működik egy audit bizottságunk és az igazgatóságba behívtunk külső - a fő tulajdonoshoz sem kapcsolódó - tagokat is.

- Van biztosításuk az it-tagoknak?

- A polgári jogi problémákkal, a kártérítések lehetőségével már korában - a kibocsátás idején - szembe kellett néznünk. Az igazgatósági tagok számára a Matáv kötött egy felelősségbiztosítást, megfelelő önrésszel. Ez persze csak a gondatlanságból eredő károkra vonatkozik, a szándékos manipulációkért kinek-kinek magának kellene viselnie a felelősséget. Egy efféle ügy vagy vád büntetőjogi következményeinek felmérése, akárcsak a lehetőségek taglalása nem az én dolgom. Nem vagyok jogász, így nem tudom vizsgálni, milyen jogi akadályokkal járna, ha egy magyar vállalat vezetőjére az amerikai büntetőtörvényeket próbálnák meg alkalmazni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!