Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem lehet elvárni, hogy a MÁV minden késésért fizessen

2007.06.27. 14:47
Szolgáltató, ügyfél- és utasbarát vasút kialakítását várja Kóka János a MÁV Start, az önálló személyszállítási üzletág indulásától. A gazdasági miniszter szerint nem elvárható, hogy a jelenlegi infrastruktúra mellett a vasút minden késésért fizessen, de az Intercity járatoknál az eddigi 30 helyett 15 perc lesz a tűréshatár.

Július 1-jétől az eddigi 30 perc helyett már 15 perc késés után visszafizeti a MÁV az Intercity járatok hely- és pótjegyeinek árát, ha nem vis maior eset miatt késnek a vonatok. Ugyancsak a jövő hónaptól 15 napon belül kell a MÁV-nak elbírálnia az utasok panaszait. Kóka János gazdasági miniszter a MÁV Zrt. és az önállóvá váló személyszállítási üzletág, a MÁV Start Zrt. vezérigazgatóival közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a MÁV Start indításához fűződő elvárás a szolgáltató, ügyfél- és utasbarát vasút kialakítása. Elvárja, hogy az indulástól fokozatosan javuljon az utasok kiszolgálása, tisztább legyen a vasút, jobbak legyenek a jegykiadás körülményei.

Továbbra sem fog fizetni a vasúttársaság, ha a személy- és a gyorsvonatok késnek, Kóka János szerint ugyanis nem lehet "száz éve nem korszerűsített vonalakon, sok tízéves, leromlott állapotú vasúti kocsik mellett garanciát vállalni azoknak a menetidőknek a betartására, amit egyébként az utasok joggal várnának el". A tárcavezető szerint az egyetlen út a fejlesztés, amire uniós forrásokból és a vasút saját fejlesztési keretéből 1000 milliárd forintot költenek a következő hét évben. Újabb pénzvisszatérítések azokon a vonalakon várhatóak, amelyeken uniós forrásból sikerült fejlesztéseket megvalósítani.

Heiczinger István,a MÁV vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, a tervek szerint július 16-ától megállnak a személyvonatok a Ferihegy 1-es terminálnál, ősztől pedig az Intercityk is. Nem kell többet fizetniük a Ferihegyre tartóknak a többi utasnál, a jegy az adott vonalszakasznak megfelelő árú lesz, ám a várhatóan ősztől közlekedő Intercityk esetében a pótjegyet a Ferihegyig utazóknak is meg kell venniük.