Olivér
4 °C
8 °C

Nem lehet elvárni, hogy a MÁV minden késésért fizessen

2007.06.27. 14:47
Szolgáltató, ügyfél- és utasbarát vasút kialakítását várja Kóka János a MÁV Start, az önálló személyszállítási üzletág indulásától. A gazdasági miniszter szerint nem elvárható, hogy a jelenlegi infrastruktúra mellett a vasút minden késésért fizessen, de az Intercity járatoknál az eddigi 30 helyett 15 perc lesz a tűréshatár.

Július 1-jétől az eddigi 30 perc helyett már 15 perc késés után visszafizeti a MÁV az Intercity járatok hely- és pótjegyeinek árát, ha nem vis maior eset miatt késnek a vonatok. Ugyancsak a jövő hónaptól 15 napon belül kell a MÁV-nak elbírálnia az utasok panaszait. Kóka János gazdasági miniszter a MÁV Zrt. és az önállóvá váló személyszállítási üzletág, a MÁV Start Zrt. vezérigazgatóival közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a MÁV Start indításához fűződő elvárás a szolgáltató, ügyfél- és utasbarát vasút kialakítása. Elvárja, hogy az indulástól fokozatosan javuljon az utasok kiszolgálása, tisztább legyen a vasút, jobbak legyenek a jegykiadás körülményei.

Továbbra sem fog fizetni a vasúttársaság, ha a személy- és a gyorsvonatok késnek, Kóka János szerint ugyanis nem lehet "száz éve nem korszerűsített vonalakon, sok tízéves, leromlott állapotú vasúti kocsik mellett garanciát vállalni azoknak a menetidőknek a betartására, amit egyébként az utasok joggal várnának el". A tárcavezető szerint az egyetlen út a fejlesztés, amire uniós forrásokból és a vasút saját fejlesztési keretéből 1000 milliárd forintot költenek a következő hét évben. Újabb pénzvisszatérítések azokon a vonalakon várhatóak, amelyeken uniós forrásból sikerült fejlesztéseket megvalósítani.

Heiczinger István,a MÁV vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, a tervek szerint július 16-ától megállnak a személyvonatok a Ferihegy 1-es terminálnál, ősztől pedig az Intercityk is. Nem kell többet fizetniük a Ferihegyre tartóknak a többi utasnál, a jegy az adott vonalszakasznak megfelelő árú lesz, ám a várhatóan ősztől közlekedő Intercityk esetében a pótjegyet a Ferihegyig utazóknak is meg kell venniük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?