Valér
2 °C
8 °C

Márciusig fogyhat a kamat

2004.11.26. 08:38
A bankszféra szerint a magas kamatnak köszönhető a lakosság devizaeladósodásának folyamata, háromszáz bázisponttal alacsonyabb kamat már kedvezőbb lenne.
A bankszféra jövő év végére a jelenleginél kétszáz-háromszáz bázisponttal alacsonyabb alapkamatszintre számít - derült ki Erdei Tamás, a Bankszövetség elnökének előadásából a GKI Rt. üzleti konferenciáján. Járai Zsigmond MNB-elnök pár napja arról beszélt, hogy a legvalószínűbb szcenárió szerint a jövő év végére 8,5 százalékos lehet az alapkamat.

Rossz irány

Miután idén még ötven bázispontos kamatvágást vár a piac és Járai eddigi nyilatkozatai is ebbe az irányba mutatnak, jövőre mindösszesen száz bázispont csökkentésnek maradna tere; ezt elemzők szerint már az első negyedévben meglépheti a jegybank monetáris tanácsa.

Erdei Tamás szerint a jelenlegi tíz százalékos kamatszint mellett négy százalékos kamatprémiummal számolhatnak a külföldi befektetők, míg a 2005 végére remélt hét-nyolc százalékos kamatszint mellett 1-1,5 százalékosra csökkenne a kamatprémium. Az elnök úgy véli, az alacsonyabb alapkamatszint mellett megállna a lakosság devizaeladósodásának folyamata is.

A vállalatok is szívesebben adósodnak el devizában. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott devizahitelek állománya 2003. októberhez képest 26,1 százalékkal nőtt, miközben a forinthitelek állománya ugyanezen időszakban mindössze 3,9 százalékkal emelkedett. A devizahitelek aránya így a teljes vállalati hitelállományon belül egy év alatt 38,1 százalékról 42,8 százalékra emelkedett. Megfigyelők szerint a jegybankelnök által megfogalmazott óvatos kamatcsökkentési trend továbbra is a devizahitelek felvételére ösztönzi majd a cégeket.

Fékezi a fejlődést

A magas jegybanki alapkamat jelentősen fékezi a gazdasági fejlődést - mondta Wieszt János, a BKIK közgazdasági osztályvezetője. Úgy véli, hogy az inflációt két százalékkal meghaladó kamatszint bőségesen elegendő lenne; "vágyaik szerint" az alapkamatnak már a jövő év elején hat-nyolc százalék közötti szintre kellene süllyednie. Ebben az esetben a beruházások olyan mértékű élénkülésével lehetne számolni, amely éves szinten egyszázalékos GDP növekedést okozna - állította Wieszt János.

A Járai Zsigmond által 2005. decemberre optimálisnak tartott 8,5 százalékos alapkamatszint csupán kismértékben tér el a piaci prognózisoktól. A Reuters szerint az elemzők 150 bázispontos csökkenést várnak az idei és a jövő év vége között. A piac idén még vár 50 bázispontos vágást - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője, aki 2005 folyamán további 125 bázispontos mérséklésre számít. Véleménye szerint - a mostanihoz hasonló forintárfolyam mellett - a csökkentés nagy része az első negyedévben bekövetkezhet, így már 2005. március végére elérhető a kilenc százalék alatti kamatszint.

A jegybank jövő évi inflációs céljának teljesülését segíti a 2005 elejére várt látványos inflációcsökkenés - véli Samu János, a Concorde elemzője. Márpedig a korábbi tapasztalatok szerint az MNB az inflációs ráta csökkenését szokta "honorálni" kamatvágással, így ez várhatóan most sem marad el. Samu szerint így a 8,5 százalékos alapkamatszint jövőre már március-áprilisban elképzelhető, amely fennmaradhat az év egészében.