Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Használt terméket teljes áron?

2004.12.13. 11:15
Mi történik az áruházakban kiállított munkadarabokkal? Megvásárolhatók, vagy leselejtezik azokat? Tapasztalatok szerint nem ritka, hogy teljes áron adják el azt a hetek óta kiállított terméket, amit már több száz vásárló megfogott és kipróbált. A fogyasztóvédelem szerint minden esetben tájékoztatni kell a fogyasztót arról, milyen terméket vásárol.
Fényképezőgép-vásárlás az egyik fővárosi műszaki cikkeket árusító szaküzletben. A kinézett áru természetesen megvásárolható, van még belőle egy darab. A gond, hogy a kiállított mintatermék az a darab, amit hónapok óta nézegetnek, próbálgatnak az érdeklődők. A mintadarabot ráadásul teljes áron adnák el az üzletben. Attól függ

Bár a legtöbben már találkozhattunk ehhez hasonló esettel, a magyarországi áruházláncok nagy része azt állítja, náluk nem teljes áron adják el a mintadarabokat. Az Index utánajárt annak, Magyarországon mi történik azokkal a termékekkel, melyek hetekig vagy hónapokig állnak a polcokon, hogy a vásárlók kipróbálhassák azokat.

A Média Markt, illetve a Saturn üzletekben nincs központi irányelv ebben a kérdésben. Minden egység önálló, így a helyi vezető dönt arról, hogy milyen áron adják el a kiállított mintadarabokat.

A Tesco áruházakban eladják a mintadarabokat is - közölte az Index kérdésére a cég kommunikációs igazgatója. Természetesen nem az eredetivel azonos áron - tette hozzá Danks Emese. A mintadarabok ára a terméktől függ: milyen típusú árucikkről van szó, milyen állapotban van. Az ár kialakításánál azt is figyelembe veszik, hogy mi az az ár, amennyiért a fogyasztónak is megéri megvenni azt még akkor is, ha hetekig állt a polcokon, és minden arra járó kipróbálta. Az árcsökkenés ezeknél a termékeknél mindenképpen észrevehető.

Az Auchan áruházakban hasonló a helyzet, itt is a termék fajtájától függ, hogy mi lesz a sorsa az adott árucikknek. Természetesen emellett a termékek elhasználódását is figyelembe veszik - nyilatkozta az Indexnek az áruházlánc kommunikációs igazgatója. Gillemot Katalin elmondta, ha a termék csak szépséghibás, akkor leszállított áron értékesítik azt. De ha a rajta lévő hiányosságok miatt nem megbízható vagy nem biztonságos az üzemeltetése, akkor leselejtezik a kiállított darabokat.

Külön sarok

Az Ikea áruházaiban hasonló a gyakorlat, mint a nyugati országokban. A bútorüzletekben nagyon szigorú szabályokat alkalmaznak a mintadarabokra, illetve a kis hibával rendelkező termékekre - nyilatkozta az Indexnek az Ikea marketingigazgatója. A bútorok sorsa leginkább attól függ, hogy milyen termékekről van szó, mennyi ideig volt kiállítva és milyen állapotban van.

Az Ikeában egy külön részleget (Fynd, ami annyit jelent: találd meg magad és hozd rendbe) tartanak fönn ezeknek az árucikkeknek. Természetesen olcsóbban adják az ilyen termékeket - tette hozzá Marsó Gabriella. Ha a bútorok olyan állapotban vannak - akár esztétikailag, akár minőségileg -, hogy már nem adhatók el, akkor bezúzzák azokat.

Tájékoztassanak!

Nincs külön szabályozás a mintadarabokról - tudta meg az Index a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivőjétől. Kathy Attlia szerint ha az eredetivel azonos áron kívánják eladni a kiállított árucikket, akkor ezt a tény közölni kell a vásárlóval.

A jogszabály arra is lehetőséget ad, hogy használt áruként olcsóbban eladják a mintadarabokat. Azonban fontos, hogy erről is tájékoztassák a vásárlókat, mert ilyen esetekben mások a szavatossági szabályok.