Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Parragh: Bajban van az ország

2006.02.24. 11:22
A kisvállalkozók nem túl bizakodóak, mégis létszámot bővítenének. A nagyok derűlátóak, a fejlesztő beruházásaik után viszont elbocsátást terveznek, mondta Parragh László az InfoRádióban. A kamarai elnök szerint a magyar költségvetési politika elveszítette a hitelét, erre utalnak a sorozatos leminősítések.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint a nyolcezer cégre kiterjedő felmérésük szerint a kisvállalkozók üzleti helyzetüket tekintve nem túl bizakodóak, ugyanakkor munkaerő-bővítésben gondolkoznak - írja az inforadio.hu. A kisebb cégek sokkal szubjektívebben ítélik meg a saját helyzetüket, és az országét. Jobban befolyásolják őket az aktualitások, vagy éppen a kormányzati propaganda.

A nagyvállalkozók ugyanakkor derűlátóak. Ezek a cégek 1-2 évre előre terveznek, és nem befolyásolja őket például a napi politika. Ennek ellenére középtávon dolgozókat bocsátanának el, beruházásaikkal éppen ezt akarják elérni.

Öngerjesztő leminősítések

Parragh László a Moody's hitelminősítő leminősítésével kapcsolatban azt mondta: Magyarország bajban van. Mint ismeretes, a cég szerdán kilátásba helyezte a magyar szuverén adósság leminősítését - írja az inforadio.hu.

A kamara elnöke szerint a magyar költségvetési politika az utóbbi években elveszítette hitelét. A befektetők azonban a választások közeledtével nem csak attól tartanak, hogy a politika nem tartja be az ígéreteket, hanem attól is, hogy betartja.

Mára a hitelminősítők is kezdik saját hitelüket védeni. Kezdenek felzárkózni azok mögé, amelyek szerint Magyarország bajban van. Ez egy önmagát beteljesítő jóslatként válságot gerjeszthet, amelyet nehéz lesz kezelni. Mindez a kamarai elnök szerint azt válthatja ki, hogy a befektetők elkezdik Magyarországról kivinni a pénzüket. Ez a forint romlásához, és így a devizahitelek költségének akár 10-20 százalékos növekedéséhez vezethet.