Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A jegybank mindenáron megvédi a forintot

2003.12.02. 09:55
Az MNB minden lehetséges eszközzel meg kívánja akadályozni a forint árfolyamának gyengülését - áll a jegybank és a Pénzügyminisztérium közös közleményében.
A forintárfolyam megindult gyengülése kedvezőtlenül hat a magyar gazdaságra. Az árfolyam korábban kialakult átlagos szintje összhangban van a gazdaság hosszútávú fejlődésével - áll a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium közös közleményében. Gyorsult az export, az ipari termelés, és a GDP növekedése. A fizetési mérleg egyensúlyának javulásához nincs szükség a gyengébb árfolyamra, amely viszont veszélyezteti inflációs céljaink elérését.

A PM és az MNB megerősíti, hogy a gazdaságpolitika alapvető célja a 2008-as eurózóna csatlakozás, amelyet a Maastricht-i kritériumok teljesítése révén lehet elérni. Megítélésünk szerint a javuló fundamentumok helyre fogják állítani a piaci bizalmat, ezt elősegíti majd a 2004. évi költségvetés céljainak elérése is, amelyet az átmenetileg kedvezőtlenebbé vált pénzpiaci feltételek mellett is következetesen betart a Pénzügyminisztérium.

Az MNB minden lehetséges eszközzel meg kívánja akadályozni a forint árfolyamának gyengülését. A forintban kibocsátott államkötvények várható mennyisége jövő évben jelentősen elmarad az ideitől, mivel a finanszírozási igények csökkenése és összetételének tervezett változása ezt kedvezően befolyásolja.