Valér
2 °C
8 °C

Mi történik a gazdaságban a jegybank szerint?

2006.10.05. 11:47
Monetáris politika, euróbevezetés, árfolyam, konvergencia - ha a kedves olvasót ezek érdeklik, bátran kérdezzen a jegybank vezető közgazdászától. Hamecz István, az MNB közgazdasági és monetáris politikai szakterületének igazgatója kedvenc internetes laptársunk, a Portfolio.hu MNB-fórumán válaszol ma 13 órától.

A mai fórumot a Portfolio ezzel az MNB közreműködésével összeszerkesztett szöveggel harangozza be: "A modern monetáris politika hatékony működésének egyik alapfeltétele a kommunikáció. Ma már az is alapvető követelmény, hogy a jegybank az interaktív lehetőségekkel is éljen, és elmélyültebb, részletgazdagabb párbeszédet folytasson az érintettekkel. Az MNB vezető szakértői várják kérdéseit!

Egy fórum hasznosságát valójában nem is szükséges hangsúlyozni, hiszen könnyen belátható, a párbeszéd mindkét félnek - a kérdezőnek és a kérdezettnek egyaránt - hasznára válhat. Az sem új felfedezés, hogy a modern monetáris politika hatékony működésének egyik alapfeltétele a kommunikáció. Ezen megállapítások igazsága azonban csak a gyakorlatban igazolódhat. Abban a gyakorlatban, amely nem pusztán elméleti tézisként kezeli a transzparenciát, a hitelességet és az elszámoltathatóságot. Az MNB számos kommunikációs csatornán és változatos eszközökkel bizonyítja, hogy komolyan veszi ezeket a követelményeket. De ma már az is alapvető követelmény, hogy az interaktív lehetőségekkel is éljen és elmélyültebb, részletgazdagabb párbeszédet folytasson az érintettekkel.

A fórum, vagyis a párbeszéd sikere, minősége mindig a feleken múlik. A Magyar Nemzeti Bank készen áll arra, hogy ebben az új formában is megossza tudását a monetáris politika hazai működési mechanizmusáról, a gazdasági folyamatokról. Úgy gondoljuk, az elmúlt másfél évtized során felhalmozódott tapasztalatok, elvégzett kutatások és eredményeik nyomán elmondhatjuk, hogy mindezekről árnyalt képet tudunk rajzolni az érdeklődőknek.

A kérdéseket feltenni és választ kapni rájuk pedig itten lehet.