Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Több munkahely vagy több munkanélküli lett?

2006.02.24. 14:56
Negyvenezerrel nőtt a munkanélküliek száma egy év alatt, és a fiatalok csaknem egyötödének nincs állása - közölte pénteken a KSH. A statisztikai hivatal aznap hozta nyilvánosságra ezeket az adatokat, amikor az országgyűlés munkaügyi bizottsága rendkívüli ülést tartott a foglalkoztatási helyzetről. A kormány szerint többen dolgoznak, az ellenzék szerint több a munkanélküli, és mindenki igazat is mond.
A múlt év végén 75 ezerrel többen dolgoztak az országban, mint égy évvel korábban - ismertette a gazdasági miniszter a tavalyi utolsó negyedéves foglalkoztatási adatokat a parlament munkaügyi bizottságának pénteki, rendkívüli ülésén. Ugyanezen a napon tette közzé a statisztikai hivatal, hogy januárban a regisztrált munkanélküliek száma negyvenezerrel volt magasabb a tavaly januárinál.

Negyvenezerrel több munkanélküli

A KSH pénteken délelőtt azt tette közzé: a 2005 november-2006 januári időszakban, a munkanélküliek száma 43 ezerrel 318 ezerre nőtt, ami 7,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, szemben az egy évvel korábbi 6,6 százalékkal. A tavaly október és december közötti időszakban a munkanélküliek száma a bázishoz képest 47 ezerrel 310 ezerre emelkedett, a munkanélküliségi ráta 7,3 százalék volt.

A munkanélküliek 19,8 százaléka a 15-24 éves korosztályból kerül ki, az ezt a korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 18,8 százalék volt, ami növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. A munkanélküliek 45,9 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, ez 0,8 százalékponttal több, mint tavaly ebben az időszakban. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,2 hónapnak felelt meg.

A miniszter nem ment el, inkább meghívót küldött

A bizottság ellenzéki tagjai azért is hívták össze az ülést, hogy meghallgathassák Csizmár Gábor munkaügyi minisztert - aki nem ment el az ülésre - és Kókát a foglalkoztatási helyzet alakulásáról, a munkanélküliség növekedéséről. Csizmár levélben közölte: a januári munkaügyi adatok szerint a munkanélküli regisztrációban 1,4 százalékkal többen vannak, mint egy évvel korábban, és szerinte a foglalkoztatás helyzetében az elmúlt 4 hónapban nem történt drámai változás.

Csizmár Gábor a levelében a foglalkoztatási hivatalba hívta a képviselőket, akik közül azonban csak 11-en vettek részt az ülésen, amely így nem volt határozatképes. A tanácskozást vezető Balsai István szerint, mivel a bizottság határozatképtelen, nem tud dönteni arról, hogy a kormány meghívására elmenjenek-e a foglalkoztatási hivatalba. A képviselők így maradtak, és Kókát hallgatták meg.

A gazdasági miniszter, miután beszélt arról, hogy mennyivel többen dolgoztak a múlt év végén, mint négy évvel korábban, azt emelte ki: az ellenzék és a kormány a munkanélküliség problémáját egészen másképpen közelíti meg. Példaként említette az inaktívak helyzetét, akikről szerinte az ellenzék azt mondja, hogy nem kell tenni velük semmit, jó alacsonyan tartjuk a számukat. "A kormány ezzel szemben azt mondja, hogy ragadjuk ki ezeket az embereket az inaktivitásból, adjunk nekik reményt, és munkát" - mondta Kóka.

Újabb ülés lesz

Sümeghy Csaba, a bizottság fideszes alelnöke szóvá tette, hogy a miniszter által említett 75 ezerrel több munkahelyből 29 ezer a kormány támogatásainak segítségével jött létre. A politikus szerint a többi a közmunkákban részt vevők száma, ami szerinte nem oldja meg a munkanélküliség helyzetét. Kóka János közölte: kormánydöntés által 25 ezer, nagy beruházásokhoz kapcsolódóan 13 ezer, a Start-program segítségével 6,2 ezer, a mikrohitel program által 5 ezer, a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program támogatásaival pedig 40 ezer új munkahelyet teremtettek; emellett megőriztek 80 ezret az elmúlt négy évben.

A miniszter ezek után átment a foglalkoztatási hivatalba, így több képviselő sem tudta feltenni a kérdéseit. A bizottsági elnöke, Balsai István ezért bejelentette, hogy hasonló témában hamarosan összehívja a testület rendes ülését.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft