Edina
2 °C
15 °C

Pénteken döntenek a Mol Slovnaft-ajánlatáról

2003.05.23. 10:57
Várhatóan ma dől el, milyen áron kell a Molnak vételi ajánlatot benyújtani a Slovnaft-részvényekre. A magyar olajtársaság, amely a hétvégi közgyűlésen már "megszenvedett" szlovák tulajdonával, spekulatívnak nevezett egy március végi tőzsdei tranzakciót. A tét nem kevés: ha az ügylet mégis szabályos volt, a részvényekért a tervezettnél mintegy húsz százalékkal kell többet fizetni.
Fellélegezhetnek vagy nagyot sóhajthatnak a mai nap során a Mol vezetői: úgy tűnik, most végre tényleg dönt a szlovák tőkepiaci felügyelet arról, hogy mindent rendben talált-e a Slovnaft-részvényekkel március 20-án a pozsonyi tőzsdén lebonyolított tranzakció kapcsán. Ha az ügyletet rendben találják, a magyar olajipari társaságnak a tervezettnél jóval magasabb áron kell kötelező vételi ajánlatot tennie a szlovák cég papírjaira.

Korábban arról szóltak az információk, hogy tegnap lejárt a pozsonyi tőkepiaci felügyelet 30 napos határideje arra, hogy döntsön a tranzakció ügyében. A szlovák SITA hírügynökség viszont úgy tudja, a határidő csak ma jár le. "Ha semmi sem történik, akkor a tőzsde köteles a szóban forgó ügyletet lebonyolítani" - idézte a SITA-nak nyilatkozó Mária Hurajovát, a pozsonyi börze vezérigazgatóját a Napi Gazdaság.

A tőkepiaci felügyelet válaszokat vár

Maga a tőzsde nem jogosult az üzletkötést semmissé nyilvánítani, mivel ezt számára a pozsonyi kerületi bíróság intézkedése nem teszi lehetővé. "A tőkepiaci felügyelet a március 20-i üzletkötést az általa felkért külföldi értékpapír-felügyeleti szervekkel karöltve vizsgálja meg" - mondta csütörtökön Marek Kacmár, a szlovák tőkepiaci felügyelet szóvivője. A döntéssel azért várnak, mert néhány, általuk megszólított fél még nem küldte el válaszát.

Március 20-án a pozsonyi tőzsdén 202 ezer Slovnaft-papír cserélt gazdát 1541 koronás áron, amit a többségi tulajdonossá lett Mol spekulatív manővernek tart. Ha a tranzakciót érvényesnek ítélik, akkor a Slovnaft-részvények átlagára a Mol nyilvános vételi ajánlatának megtételét megelőző 6 hónapban 1380 korona volt, ha pedig nem, akkor mintegy 1100 korona - írja a Napi.

Csaknem húsz százalékkal drágulhat az ár

Ez döntő jelentőségű abból a szempontból, hogy a Mol vételi ajánlatában megjelölt 1200 koronás árfolyam felette van a törvényben előírt minimumnak, vagy ennél magasabban kell ajánlatot tennie. Utóbbi esetben részvényenként legalább 200 koronával, azaz a tervezett 1200 koronás árnál minimum 17 százalékkal kerül több a Molnak az újabb Slovnaft-részvénycsomag.

A Mol-vezérkarnak nemcsak a részvényárak okoznak fejfájást a Slovnaft kapcsán. Mint azt tegnap hírül adtuk, szerdán jelentették be a szlovák cégben 15,5 százalékos tulajdoni hányaddal bíró, és a magát a kisrészvényesek képviselőjének mondó J&T Group képviselői, hogy bíróság előtt támadják meg a Slovnaft hétvégi maraton közgyűlésén hozott határozatokat. A J&T szerint a közgyűlést, amelyen végül a Molnak kedvező döntések születtek, szabálytalanságok és törvénysértések jellemezték, és az a magyar olajtársaság erődemonstrációja volt.